Friday, January 1, 2010

Rakyat Malaysia Mengkhianati IslamANGGOTA pasukan keselamatan Hamas mengawal penunjuk perasaan membantah tindakan Mesir membina sekatan keluli bawah tanah yang memisahkan Gaza dengan wilayah Mesir, kelmarin.

Masyarakat antarabangsa gagal desak Israel tamatkan sekatan

BAITULMAQDIS: Sekumpulan 16 pertubuhan hak asasi manusia, termasuk Amnesty International dan Oxfam, semalam berpendapat dunia sebenarnya 'mengkhianati' penduduk Gaza apabila mereka gagal mendesak Israel menamatkan sekatan di kawasan diperintah Hamas itu.

"Masyarakat antarabangsa sebenarnya mengkhianati rakyat Gaza kerana tidak berupaya melaksanakan tindakan berkesan bagi menamatkan sekatan Israel yang menghalang pembinaan semula dan pemulihan di kawasan berkenaan," kata satu laporan.

Setakat ini, Israel dan Mesir hanya membenarkan bantuan kemanusiaan kepada wilayah berkenaan sejak Hamas merampas kuasa pada Jun 2007.

"Bukan Israel saja yang menindas rakyat Gaza melalui sekatan yang menghukum semua orang yang tinggal di sana semata-mata kerana perbuatan segelintir orang.

"Kuasa dunia juga gagal dan malah mengkhianati rakyat biasa Gaza. Mereka pernah menggenggam tangan dan mengeluarkan kenyataan, tetapi tidak mampu mengambil langkah bermakna bagi mengubah dasar yang menghalang pembinaan semula kawasan berkenaan," kata Jeremy Hobbs, Pengarah Eksekutif Oxfam International.

Kumpulan hak asasi manusia itu berkata Israel kini hanya membenarkan 41 muatan penuh lori bagi membawa bahan binaan ke Gaza sejak peperangan yang memusnahkan kawasan berkenaan selama 22 hari yang dilancarkan oleh negara Yahudi itu hampir setahun lalu yang berakhir dengan gencatan senjata yang dipersetujui bersama pada 18 Januari lalu.

"Hanya sedikit daripada pemusnahan besar yang menimpa rumah, infrastruktur dan perkhidmatan awam, ladang serta perniagaan dapat diperbaiki kerana kekurangan bahan," kata laporan berkenaan.

Kira-kira 1,400 rakyat Palestin dan 13 rakyat Israel terbunuh dalam peperangan itu, yang meratakan sebahagian besar bumi Gaza, sebuah wilayah miskin di mana majoriti besar penduduknya bergantung pada bantuan asing.

Israel menguasai semua tempat kecuali kawasan sempadan Gaza, iaitu terminal Rafah dengan Mesir, yang jarang dibuka oleh Kaherah.
"Orang sakit, mereka yang berada dalam keadaan trauma dan penduduk miskin dihukum oleh dasar kejam dan haram oleh pihak berkuasa Israel," kata Pengarah Amnesty International United Kingdom, Kate Allen. AFP

Rakyat Malaysia dan pemerintah negara juga menghkhianati penduduk Palestin kerana berurusan dengan syarikat zionis seperti Mc Donald, Nestle, Danone, Dumex, Starbuck, Tesco, Carefor, Coca Cola, Jonhson n Johnson dan banyak lagi syarikat musuh Islam itu yang menjadi nadi/ penyambung ujudnya negara haram yahudi tersebut..

Adakah anda juga terlibat ?

Tunggulah soalan ini di depan Allah Rabbul Jalil nanti...!!!

Betulkah darurat? Nampak macam enjoy sungguh,...


-dipetik dr blog bujang susah..

dariku,marilah kita cuba bersama2,mgkn susah,aku pon merasakan ia mmg sush,tapi itulah hakikatnya..xdpt boikot habis-habisan,ckpla sekadar mengurangkan...Insyaallah,kita boleh lakukan...wallahualam

4 comments:

baginda® said...

salam
email da antar.. cepat le tukar layout blog nak tengok gak kretif nye sedara... hehhe

PeNgEmiS dUniA said...

terima kasih saudara baginda!akan cube menukar sehbais baek..haha

mira baguih said...

fuyo0!! lay0ut bru ouh'

PeNgEmiS dUniA said...

haha...bru nk reti tuka lay out pas berthn xreti..muahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...