Tuesday, November 23, 2010

Kembali aktif berblogging - Pengemis Dunia

assalamualaikum everyone :)

selepas dah lama x berblogging, ntah ape ngingo ntah fad nak kembali ke era blog kembali . bukan ape , sebelum ni nak kate sibuk, bukan sibuk, tapi malas. biasela, budak rajin memang mcm tu :D .

Ajahn Chah - “You are your own teacher. Looking for teachers can’t solve your own doubts. Investigate yourself to find the truth - inside, not outside. Knowing yourself is most important."

based on this statement , cewah orang pulak putih plak dah fad ni ! bukan ape, bagi fad, fad setuju dengan statement ni , kadang-kadang orang terlalu bergantung pada diri orang lain , mengharapkan ceramah motivasi sana , motivasi sini , last2 merepek punye motivasi, diri ghuper tu jugak , duit abis. buat ape nak membazir betui idak?

bagi fad, diri kita yg kena letakkan usaha sendiri, diri kite yg perlu ade matlamat sendiri. kadang2 motivasi ini cakap len, motivasi sane cakap lain, las2 due2 xikut. fad bukanlah seorang budak yang baik ke bagus ke ape, belajar pon lintang pukang, agama pon xsebagus mane, tapi diri fad ade cara fad sendiri. kadang2 kite rase kita asik nak jatuh, jangan kate orang lain, tengok sudah, konon2 orang pandang ke oversea, last2 diploma je cakap kau . malu pon ade. blaja xusah kate, memang susah nak nampak.

tapi cara fad, bila fad nak, fad akan wat sampai benda yg nak dapat, kalo xdapat usaha gak sampai memang takdir kate x dapat. kita selalu rasa diri kat down bagaila, tapi kita sebenarnya yang kena naikkan kembali diri kita, kita yang kena usaha. slalu kalo fad, bila kita rase camtu, fad akan cakap diri fad sendiri, sampai bila nak teruk, sampai bila nak down, cuba letak azam mahukan perubahan, mungkin kita xmampu berubah sepenuhnya, tapi skali kita tekad, kita letak target, insyaallah kita akan buat. Janganla setakat cakap besar kat orang, yang kamu bolehla, kamu hebatla, pastu habuk pon x ada , bek xpayah camtu. baik kamu tanya diri sendiri, cuba cakap dengan hati, bukannya nafsu perasaan yang mengikut syaitan, insyaallah kamu akan lakukan. nanti cuba selepas baca ni, tanya diri sendiri, apa yang patut buat semua, tekad dan ia akan berjaya, insyaallah
:)



2 comments:

baginda® said...

mana g? kawin lama tak nampak.. hakhakhak

PeNgEmiS dUniA said...

haha . xde la . wujud je , tapi dok jadi pemerhati politik je skang . hahaha . bace blog baginda dengan bro ISA , tu je kejenye . haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...