Wednesday, November 18, 2009

alhamdulillah..rezeki dari Allah melimpah2...kptsn kalkultor



Pertama kali skali,diriku sebagai seorg hamba yg kerdil mahu mengucapkan syukur alhamdulillah yg xterhingga kepda Allah yg mengurniakan rezki terhadapku yg xterhingga...




mule2,aku akan bercerite sal topik entry lps yg ak dituduh meniru...alhamdulillah,Allah dah menunjukkan segalanya...


Pd pagi ahad,ak harus pulg ke penang utk mghadiri perbicaraan.pagi itu smmgnya membuatkan ak tidk boleh tidur pabila memikirkan saat perbicaraan yg akan ku tempuhi esok harinyer...akhirnya,niatku mahu tidur slps subuh tergendala..trus ku bangun..pergi mengutip rmbtn di halamn rumahku...


awalku bertolak ke sane...trus ku pegi ke pulau(phm2la ye...hehe)...pabila mlm,ku harus tggl sorg kerna rkn2 ku sudh pulg...ku tidak boleh tidur lg wlu ngtuk menguasai ku....


tiba hari perbicaraan,ku hadir dan ku liht nama ku berada di tmpt ke 8,ku tunggu...stgh jam setiap org,bygkanla brape lame perlu tggu..adoi ku ckp...kwnku gilirn kedue..masuk2...pabila keluar,dia punye paper fail pastu kene bayar 100 inggit...bapak r ak ckp..udah abis mase nk repeat,duit lak tu melyang...mg skt ati..udahla kwn ak tu terbawak nota lain time subjek citu,mg sian kn?ak mula tertekan,majoriti sblm ak semue digagalkan subjek tnpa mengira besalah atau tidak...ya Allah..habisla ak...akan gagal kot...kepala semkn berserabut...judges semue jenis xconsider...

akhirnya,tibalah giliranku...ak mask,ku perlu berdiri di hadapan judges,lalu dibaca maklumat diri...ditny adakah benar maklumtku..ku jawb,ya benar...dibaca pertudhnku...ku lihat judges mula melakukan mimik2 muka msg2 ketika meliht calculatorku..kelihtn seolh mereka merasakan diriku tidak besalah..timbul rasa sedikt keyakinan...ku mula tidak mendgr pertuduhn dibacakan..lalu ditnya kpdku.."saudara zulfadhli,adakah saudara mengaku berslh ats pertudhn dibacakan?"..lalu dijawabku,ya saya mengaku berslh...smmgnya suatu keslhn pabila sebarang tulisan dibawa msk ke dlm peperiksaan..kemudian ak diberi masa utk berbicara bg meringnkan hukuman terhadapku..

mulalah ku bersuara....

saya memohon maaf ats kecuaian sy sebagai seorg manusia biasa pabil terbawa tulisan yg sememgnya tiada kaitan degn subjek matematik tanpa niat mahu meniru..dan ia merupakan nilai2 di dalam fizik yg smmgnya diberi hatta ketika fizik sekalipon..tmbhn juga,saya membawa 2kalkulator ke dlm peperiksaan tersbt dan kalkulator yg dirmpas merupakan calculator kedua sy yg digunakan di saat kecemasan seandainya kehabisan bateri...tulisan2 tersebut smmgnya tidak disgka ada ttkala memasuki exam...dan jika phk tuan lihat,sy ditgkp pd awal peperiksaan dimulakn dan semmgnya tidak rasional sy dpt meniru ketika peperiksaan..akhir sekali,sy memohon phak tuan dapat bertimba rasa dlm menjathkan hukuman terhadap sy bg mengekalkan keptsn dean peperiksaan sy sblm ini...

ku pelik,jika sblm ini mereka byk soal dan tatkala kali ini mereka sekadar syp..skdr soal sedikt2 sj...lalu ak dikehendaki keluar bg menentukan keptusan yg perlu thdpku...


aku keluar..pintu bilik perbicaraan tidak dittp rpt,ak dgar mereka berbincg...ku dgar majoritinya tidak mahu menghukumku,namun ada seekor mgkuk berayun begitu semgt nk failkan ak...die ckp "nape korg baik sgt ni?tulisn ape2 pon ttp slh...failkan jela.."..ku terus berdoa dan berdoa..dlm hati ak,kalo ak fail sbb laki tu,mmg mati die ak keje kn,mg xde maaf bgi mu...mg jenis Islam mkn Islam,nk naya org xslh je kejenyer..rse nk trajang time2 tu...

lps beberpa mnt ak disuruh msk..ak msk..lalu dibaca hkuman terhdpku..."anda sekadar diberikan amaran..anda didenda rm25"...fuh,alhmdulillah..bersyukur teramat sgt...rse nk sjud syukur kt situ gk....mgkn dek kerna suara majoriti manusia yg mahu failkn ak gagal rncgnnya...Allah sememgnya menolongku

pabila keluar,ku berithu rknku akan keptsnku...mereka seakan terkejut kerna jika yg sblm ini ada yg gagal,ada yg xgagal tp kena bayar smp 150...aku bersyukur sgt..diriku slamat...alhmdulillah...dlm perjlnn plg dlm kereta,mata ku berair memikirkan akn kebesrn Allah menyelamtkn ku dr teraniaya..trus ku sujud bersyukur kepd ilahi...


hari selasa ak pulang ke ipohku...

smp tatkala mlm,lalu buah hati ak tetibe kol gtau ak dpt jpa...alangkah terkjtnya ak..lalu trus ak pergi cek utk memastikannya...alhamdulillah ya Allah..

Engkau pemberi rezki yg maha kaya ya Allah...rezki Allah melimpah2...mgkn hikmah ak ditgkp dan dituduh meniru...Allah sengja mengujiku...Alhmdulillah ku berjaya tempuhi...dan scholar JPA ak perolehi,skali lg ku bersujud pdMu ya Allah...dan ak ign mengucapkan setinggi2 terima kasih kepada Ahmad Ridhuan b Alauddin(xigt btui x)sbb membantuku melakukan karangn rayuan JPA...thanx dhuan..t ak bnje ko wlu ko kaye xperlu dibanje....

Thank you Allah...alhamdulillah...:')..rezkiMu melimpah2

12 comments:

cibow said...

hoh.1st time plak aku dgr mmbe aku msk court sbb bnda cmni.tahniah btw!jgn lupa sujud syukur. :)

PeNgEmiS dUniA said...

tau xpe...tension seyh...kene blk penang blk wlu dh smggu blk ipoh...huhu...
thanx2!!dh wt dh..huhu

saye.eyda said...

tahniah! boleh pergi lost world dgn aman..tp tnggu ak baek dmm blu ..hee

PeNgEmiS dUniA said...

maceh!!dmm blu eyda?ko tgk blue smp dmm ke?hahah...okeyh!!t kua rmi2 g lost world okeyh!

mira baguih said...

ida ccat..c0ngratz wehh..xtaw plak ryuan jpa kne wat esay..

PeNgEmiS dUniA said...

kne r..dhuan tlg wt...hihi
thnx miraa...hiii

NADIA vs BERON said...

Allah xkan menzalimi hambaNye..
=))

blnje aku la weh
tket masuk lost world pun ok da
hahha

PeNgEmiS dUniA said...

cm dpt je time cuti ni...nth bile dpt nth...die bg lmbt sbb tau ko nk..haha

ohmyserenade said...

syukur n cogratz;)

PeNgEmiS dUniA said...

alhamdulillah...thanks dayah..:)

ohmyserenade said...

ur welcome:)

PeNgEmiS dUniA said...

:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...