Thursday, February 4, 2010

Siapa yang suka Berciuman/comolot

N3 ini khas kepada pasangan yang sudah bernikah dengan sah sahaja, bagi yang belum bernikah… tu la kena cepat2 nikah dan baru boleh kahwin kemudian barulah bercium/comolot.

Bagi yang belum bernikah tu… ciumlah kedua ibubapa lu orang dengan penuh kasih sayang…, ada juga rahsia dan hikmahnya.

Kepada yang nak try test kaedah dibawah ini, lagi sekali gua ingatkan seperti yang telah gua katakan kat atas tu… hanya yang telah sah bernikah sahaja, ha..ha..ha.. gua tak nak terlibat dengan dosa kering lu orang nanti.

Dan jangan ambil kesempatan pula nak jadi macam negara barat…, comolot tak kira tempat jaga adab ketimuran.

Kelebihan Bercium??? Comolot….

Ahli perubatan mendapati bahawa berciuman baik untuk kesihatan. Bercium itu bukan hanya membuat seseorang merasa senang, tapi juga efektif melawan banyak penyakit. Apa saja keuntungan berciuman bagi kesihatan?

* Berciuman dalam waktu lama boleh membantu sistem sirkulasi kita. Ketika berciuman, detak jantung makin cepat hingga 110 degupan jantung per-minit.

* Setelah berciuman, paru-paru bekerja lebih keras. Kira-kira 60 tarikan nafas per minit, dibandingkan dalam nafas normal, hanya 20 kali tarikan nafas per minit. ini baik untuk mencegah sakit paru-paru.

* Beberapa doktor gigi percaya, bahawa berciuman merupakan tindakan pencegahan gigi berlubang. Berciuman menstimulasi air liur yang boleh menghancurkan asam yang menutupi gigi.

* Berciuman yang berlangsung lebih dari 3 minit membantu kita melawan stress. Berciuman dalam waktu lama boleh menghancurkan hormon stress.

Lagi kelebihan berciuman ..... ha..ha..ha…;

1. Pasangan yang memberi ciuman perpisahan setiap pagi kepada pasangan hidupnya rata-rata memiliki waktu 5 tahun lebih lama dari yang tidak melakukan rutin ini.

2. Berciuman baik untuk mendorong kepercayaan diri. Membuat seseorang merasa dihargai dan memberi ketenangan diri.

3. Berciuman membakar kalori, 2-3 kalori per minit dan menggandakan tingkat metabolis. Ada yang mengatakan, bahwa dengan berciuman berghairah tiga kali sehari (setidaknya 20 detik per ciuman) boleh membantu menghilangkan berat badan.

4. Berciuman dikenal sebagai penghilang stress. Berciuman penuh ghairah boleh menghilangkan ketegangan, mengurangi energi negatif, dan memproduksi rasa sihat, menurunkan hormon stress.

5. Berciuman menggunakan setidaknya 30 otot wajah dan mencegah pipi kendur. Otot pipi yang menegang karena ciuman yang bergairah mampu membantu kulit lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.

6. Berciuman baik untuk jantung, menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

7. Mereka yang sering berciuman jarang mendapat masalah perut.

8. Selama berciuman, antibiotik diproduksi tubuh dikeluarkan melalui air liur. Air liur juga dipercayai sebagai anestetik yang membantumengurangi sakit.

Lu orang Cium siapa? dan janganlah jadi seperti ciuman di bawah ini...

Ciuman terakhir... seorang bapa....

sumber:aku cilok dr blog ikut suka aku a.k.a ISA..haha

2 comments:

baginda® said...

sayfool tercium buntut bijaN sbb tu ikut je kate bijaN.. kahkahkah

PeNgEmiS dUniA said...

sayfool mmg,,,penipu bingai!ha3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...