Saturday, October 3, 2009

Ciri Pemimpin menurut Islam

Memilih pemimpin didalam Islam merupakan kewajiban yang di tuntut oleh Syari’ah. Syari’ah menetapkan bahwa pemimpin yang harus dipilih ialah yang memiliki syarat-syarat dan kriteria yang sesuai dengan nash-nash syar’ie (Al Qur’an dan As Sunnah). Seorang Muslim wajib memilih pemimpin yang beriman dengan iman yang benar, mendirikan solat, menunaikan zakat dan taat serta patuh kepada seluruh syari’ah yang ditetapkan oleh Allah dan Rasul-Nya. Nash yang menerangkan ini banyak, diantaranya firman Allah Swt yang berbunyi:

“Sesungguhnya penolong kamu hanyalah Allah, Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman, yang mendirikan solat dan menunaikan zakat, lalu mereka tunduk (kepada Allah).” (QS. Al Maidah, 5 : 55).

Jika kaum Muslimin memilih pemimpin yang memenuhi kriteria diatas pasti akan mendapat kemenangan dan pertolongan Allah Swt:

“Dan barangsiapa mengambil Allah, Rasul-Nya dan orang-orang yang beriman menjadi penolongnya, maka sesungguhnya pengikut (agama) Allah Itulah yang pasti menang.” (QS. Al Maidah, 5 : 56)

Seandainya belum atau tidak menemui pemimpin yang memiliki ciri-ciri ini, maka kaum Muslimin harus berusaha bersungguh-sungguh untuk mewujudkannya, dan harus memelihara diri agar tidak memilih pemimpin sekulerisme yang kafir, zalim dan fasik, kerana mereka menolak syari’at Allah. Allah berfirman yang bererti :

“Barangsiapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, Maka mereka itu adalah orang-orang yang kafir. Barangsiapa tidak memutuskan perkara menurut apa yang diturunkan Allah, Maka mereka itu adalah orang-orang yang zalim. Barangsiapa tidak memutuskan perkara menurut apa yang diturunkan Allah, Maka mereka itu adalah orang-orang yang fasik.” (QS. Al Maidah, 5 : 44, 45, 47)

Allah Swt melarang keras memilih pemimpin sesat dan jahat seperti ini. Allah Swt menerangkan:

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-pemimpin(mu); sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa diantara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, Maka Sesungguhnya orang itu Termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim.” (QS. Al Maidah, 5 : 51)

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu memilih pemimpinmu, orang-orang yang membuat agamamu sebagai buah ejekan dan permainan, (iaitu) di antara orang-orang yang telah diberi kitab sebelummu, dan orang-orang yang kafir (orang-orang musyrik). dan bertakwalah kepada Allah jika kamu betul-betul orang-orang yang beriman.” (QS. Al Maidah, 5 : 57)

Lebih tegas, larangan itu di tambah dengan ancaman yang keras, yaitu neraka jahannam, kekal mereka didalamnya.

“Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang zalim yang menyebabkan kamu disentuh api neraka, dan sekali-kali kamu tiada mempunyai seorang penolongpun selain daripada Allah, kemudian kamu tidak akan diberi pertolongan.” (QS. Hud, 11 : 113)

di sini ingin saya memberi ulasan, kita sendiri melihat,pemimpin umNO yg beberapa sudah pandai menghina Islam,mengeluarkan kta ejekan terhadap Islam.Baru2 ni,pemimpin umNO,menteri dgn lntg boleh kate hukum hudud itu lucu,ini bkan menghina Islam?sebelum ini entry2 saya sebelum ini ada menceritakan lagi beberapa pemimpin umNO yg beragama Islam sendiri menghina Islam(sila rujuk entry saya sebelum2 ini).ada kita dengar pemimpin Islam dr pakatan yg menghina Islam?tiada...ADAKAH INI PEMIMPIN YG KITA PILIH?ADAKAH KITA MAHU MASUK NERAKA JAHANAM AKIBAT KESALAHAN KITA MEMILIH PEMIMPIN?sudah pasti tidak kn?

oleh itu,fikirla wahai manusia...fikirlah


rujukan

artikel diedit dan diperoleh

http://www.abujibriel.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...