Thursday, April 7, 2011

Ibu Bapa x lagi penting buat kita , BODOHKAN KITA ?



kehidupan manusia zaman sekarang , ibu bapa campak dalam longkang , bila perlu kutip balik , tu pon kalau x hujan , xdibawa air hujan .


bila ada duit , enjoy sana enjoy sini pergi clubbing pergi belanja awek makan mahal2 . lupa ada mak , ada abah , xada nak belanja diorang bila besday ke bila2 . 


tapi bila x ada duit , telefon mak , "mak , duit x ada lah , nak bli buku , nak makan " .  yang si ibu pon dengan duit pon terkorek2 nak bagi anak makan , nak bagi anak senang , tapi kita ada ingat diorang ? BODOHKAN KITA ?




bila ada kereta , bawa kereta ke hulu ke hilir , angkut awek sana angkat awek sini , pergi berjalan sana  , berjalan sini  , bawa kawan sana sini pergi clubbing pergi enjoy . lupa ada mak bapak nak bawa mereka berjalan bila dah besa . 


tapi bila accident , " abah , accident ni " . yang si bapak pon sayangnya seorang anak , sanggup datang sejauh mana pon , sebab x sanggup lihat anak susah , datang melihat keadaan anak . yang kawan pula ntah mana menghilang , si bapa juga dicari oleh ssi anak . betapa beratnya mereka terhadap kita , tapi kita x menghargainya . BODOHKAN KITA ?




Bila belajar , xnak belajar betul2 . yela , zaman muda zaman enjoy kan , x awesome la kalau xenjoy ,  x kayell kalau xenjoy . pergi clubbing , bawak awek seksi2 , hot2 , malam2 leh bawak check in .  online 24 jam  bukak fb , bukak blog , sibuk pk pasal blog dari belajar . bercinta macam dah kawen , bagi awek makan sedap2 , makan nak grand je .  . kelas xpayah pergi , assignment xyah wat ,biar kena bar kalau boleh . 


tapi bila tiba periksa baru nak risau . yang si ibu si ayah ingatkan si anak belajar betul2 , beriya berdoa bagai . si anak kol la si mak suruh doakan . yang si ibu pon siap solat hajat semasa anak masa anak jawab periksa , xhenti2 berdoa untuk si anak . tapi si anak xberdoa pon xsolat hajat pon . si ibu mengharapkan doa dimakbul semua , ada kawan buat ? ada awek buat ? ada diri sendiri buat ? tapi orang paling kita selalu lupa selalu berdoa untuk kita . BODOH KAN KITA ?


Kalau bab bergaya no 1 , beli baju topman , beli baju jafferson dan macam2 lagilah yang mahal . yang penting hot , yang penting lawa , yang penting kacak . makan xnak mewah plak , apa brang mamak , apa barang warungg tepi jalan , layan mcD , seoul garden , secret recipe ,starbucks , coffee bean macm2 lagila xlarat nak sebut , janji sedap2 la .


 tapi pernah ke kita fikir , mak bapak cari duit , penat kumpul2 untuk anak , pakai baju x ada brand , baju pon lama2 , masa raya pon kadang mak ke bapak xde baju raya sebab nak bagi anak baju raya .  makan pon biasa2 je , janji anak senang masa blajo membesakan anak tu lagi penting dari segalanya , pergi anak tu sangat sedih . yang kita ada kesian kat mak bapak ? ada kita ingat pengorbanan mereka ? habiskan duit mak bapak adalah .
BODOH KAN KITA ?




Bila sehat , awek diingati , kawan disayangi . huhahuha dengan kawan , berbunga2 dengan awek .


tapi sakit sket , "mak , mali demam . xlarat nak bangun " . kawan xada pula yang mengambil tahu . yang si mak bapak risau , sanggup datang dari jauh semata2 mahu melihat anak menjaga anak . bawa anak pergi klinik , pergi bli bawa ke hospital  . kalau teruk lagi , dibawa balik rumah , dijaga anak macam budak kecil . sanggup bangun tengah malam sebab nak suruh anak makan ubat , nak tengok anak sehat . tapi kita , mak bapak sakit relax je , buat muka neheng muka sekupang , langsung xrisau , relax je macam umur mereka konfirm panjang je . sekali ditarik nyawa mereka baru ada akai . baru nak teroyak nak sedih2 . BODOHKAN KITA ?




ingatlah jasa ibu bapa ,sebelum mereka hilang diambil  Maha Kuasa , sayangilah mereka hargailah mereka seperi mana mereka menjaga kita . 

17 comments:

Syafiq said...

Amat mendukacitakan bagi sesiapa yang pernah doakan ibu bapa segera mati...
Nauzubillah...

Ifti Larina said...

terima kasih kerana mengingatkan :')

MAKCEK bukan NENEK said...

bodohnya mereka bodohnya kita bila alpa.
bila susah cari ibubapa cari Tuhan.
bila senang lupa semua lupa daratan.
jgn nak hebat sgt beli itu ini padahal semua gna duit mak bapak jeh.
*moga-moga kita semua tak terpesong^^

Mutiara Bernilai said...

Menangis baca..

Allah Ya Allah..
entah, mutiara mmg cepat sayu kalu mlibatkan mak bapak..

terima kasih ye kamu!

^__^

Silent said...

menangis aku baca

*dalam hati

amirah said...

thank you for the reminder fad.. rasa rugi bila jauh dengan parents sekarang ni..tak dapat spend masa dgn diorang..:(

efa said...

sayangilah dan hargailah ibu bapa selagi mereka masih ada uhuk :( teringt terus arwah ayah :(

Eija Hassan said...

thumbs up utk entry ni.

Adibah Ishak said...

makan dlm nie.. terasa bodoh sejenak.. thanks fad ingatkan kami..

mizzkechique said...

sentiasa cube jd anak terbaik utk mak... love u mak!!! my mom is de 1st one...

NurLailatul said...

bodoh juge kita.

shams said...

tu org2 yang macam dalam petikan tu sebenarnya orang yang diberi nikmat oleh ALLAH tapi kesannya hampir kepada kufur pada niukamta yang ade..

cam kes Qarun la..

mereka itu golongan yang lupe nikmat yang sebenarnya..giler mengenepikan orag yang melahir dan wujud ke dunia ni...

PARENTS 1st la..BRING UR HEART HOME..

Nurul Amelia said...

yupp,stuju sgt fad...ibu bapa tiada gantinye! hrgailah b4 terlambat..:)

CikKaikazie said...

sedihla entri ni fad.btlla bila sakit kawan takkan jaga kita macam mak sndiri.paling2 pun tanya dah pegi klinik ke blm.pastu senyap.

PeNgEmiS dUniA said...

syafiq : amat bodoh orang yang mendoakan ibu bapanya pergi :)

ifti : welcome ifti :) sesama mengingatkan , sebenarnya fad mengingatkan diri fad :)

una : betul tu una . bodohnya bila alpa , bila difikir , rasa berair mata akibat kebodohan diri sendiri

mutiara : it's ok . nangis mengajar kita supaya tidak lupa diri . :)

silent : name pon silent , nangis dalam hatila . haha

amira : xpe mira , pergi sana for ur future , untk balas jasa your parents , nanti dekat , jangan lupe diorang , jaga sebaiknye k :)

efa : sori wt efa teringtkan arwah :(

eija : thumbs up utk eija :P

adibah : hehe . makan dlm bagus , br menyusuk dalam kepala . it's ok diba , saling mengingati :)

MK : igt nk ckp love u fad td , HAHA

lailatul : fad je bodoh .huhu

shams : yup , tapi itulah realiti , ramainya golongan mcm ni wujud , mungkin ade sket , mgkn ade yg banyak

amelia : hargai mereka seperti mereka menghargai kita :)

kaikazie : tu ade gak tny , dr fad ni , diorang tny pon x . tunggu mati bru tny kot

ain revival said...

kadang2 kite x kol pun mereka tnya khabar..mereka jep y selalu kol dah makan ke belom, sihat ke, wat ape...??

hmmmm..kdg2 aku pn camtu..T____T

PeNgEmiS dUniA said...

tau xpe , tu pon bodohnya kita . kang bila diorang takde , baru la nak meraung , baru nak hargai .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...