Saturday, April 2, 2011

Mulakan setiap perkara dengan bismillah , dan khat itu indah :)

caya x fad wat ni ?

ni dibuat masa tengah boring . maaf sebab xberapa nak lawa sebab boring lecturer membebel kat depan . kurang2 dapat gak ingat Allah . mungkin buruk , tu sebab saya xpenah menang petandingan khat ^^

apa yang fad nak pesan ,
1. jangan kita lupakan khat yang dulu warisan nenek moyang kita . mungkin jawi dah xpenting hari ini , tapi biarlah nanti anak kita masih reti membaca jawi .

2. marilah kita sama2 sebelum baca bismillah bila nak wat apa2 , insyaAllah setiap perkara kita wat jadi ibadat , Allah melindungi kita .

3. yakinlah , kalimah bismillah ini sangat hebat .


ok , ari ni fad nak cite pengalaman diri sendiri dengan bismillah ni untuk pengajaran bersama .


dari kecil lagi , bismillah ni mesti jadi amalan , tambah kalo makan mau kene marah kalo xbaca doa sume .


dari periksa time skola rendah lagi , mak dah ajar baca bismillah banyak2 , baca surah alam nasyrah sume sebelum stat . 


memang tiap kali fad nak exam memang baca macam2 before start moga Allah buka pintu hati fad , permudahkan fad jawab soalan .


dan alhamdulillah , UPSR dapatla keputusan yang dapat membanggakan mak abah , dan akhirnya masuk ke mrsm . ye , ramai kata senangla apala dengan UPSR ni , tapi bolehla cakap bila dah besa , cube kecik2 dulu ke main cuak periksa . dan fad xpernah cakap senang ke apa


bila PMR pon camtu , dipraktikkan baca bismillah semua . even for every question pon fad baca bismillah . nak menembak pon baca bismillah tau , jangan main2 ! dan skali lagi alhamdulillah dengan result PMR fad . boleh lagi membanggakan ibu bapa . 
itu semua kuasa Allah , kalau dia xnak bagi kita , xdapat juga kan  . nampak x betapa bismillah itu sebenarnya memainkan peranan , dan yakin Allah akan menolong kita 


kome semua jangan nak berlagak sangat cakap senang ke apa , sebab bila Allah kata xdapat , xdapat jugak .


ni pengalaman masa SPM , masa exam math modern , ditakdirkan Allah tutup pintu hati fad . sedangkan subjek ni boleh la kata bolehla sket2 kan . masa tengah exam kertas 2, fad dah tetapkan hati xnak jawab soalan Earth as Sphere dan fad tau soalan sebelum2 ni memang earth tu soalan last skali dalam part b , kira kalau xpilih pon xpa .


fad pon buatlah dengan semangat , mungkin seronok buat , baca bismillah waktu mula je , masa buat mungkin x ada baca , xingat kot  . elok plak soalan eart as sphere ditukar jadi soalan kat tengah2 bukan last . fad lak sangka itu soalan last , jadi mindset kata buat semua kecuali earth as sphere .


mungkin silap xbaca bismillah tengah menjawab , Allah tutupkan pintu hati fad . fad konon dah siap jawabla semua , check jawapan sampai 3 4 kali . tapi xteringat langsung xcukup sebenarnye fad buat .


elok masa pengawas cakap , " ok masa dah tamat , pelajar dikehendaki meletakkan pen pensil " ,fad pon letak la pensil , saja la nak buang habuk pemadam semua . 


selak punya selak , skali tengok baru tahu belakang tu ada lagi xsiap , ada 2 soalan lagi kalau xsilap . memang ras cam jantung nak luruh . mata rasa nak berair , takut sangat . bayangkanlah 2 soalan xsiap , anak2 dia lagi , ada graf bagai . ya ALlah , macam mana aku xpasan ni dalam hati fad . akan math pon boleh teruk ni , sedihnyala dalam hati . 


elok keluar dewan , fad pon terus balik bilik tanpa pikir nak makan ke apa , call mak (time tu bawak hp) menangis2la bagai , xsanggup dapat teruk . xtau nak cakap apa dah . mak pon nangis skali sambil pujuk fad .


akibat dari down , maka semua subjek ada tereffect skali . rasa cam xleh terima kenyataan kalau math modern tu fail ke dapat teruk *even A2 pon xleh terima sebenarnye.


penat2 gua down , mungkin hasil doa seorang ibu , akhirnya keputusan mengatakan fad dapat gakla A1 , alhamdulillah . tapi sedikit effect pada subjek lain , xdapatla fad straight A , adala terkona 1 2 subjek .


sedih gak xdapat straight ,start dari situ dan rezeki fad lepas tu terus makin kurang xseperti dulu lagi . *nanti kemudian fad cite .


fad di sini bukan nak cite fad pandai ke apa , fad rasa fad bodoh sebenarnye . jangan sangka cerita fad ni untuk berbangga , tetapi untuk pengajaran bersama .


apa yang fad nak cakap hari ni , betapa  Allah berkuasa nak tarik nikmat kita , nak tutup pintu hati kita . kerana itu fad berpesan2 sesama kita , banyakkan mengingati Allah , mulakan setiap perkara dengan bismillah . tengok la sampai fad ditutup pintu hati masa jawab , betapa hebatnya kuasa Allah .


sedih bila dah besar , xdapat lagi gembirakan mak abah , xdapat banggakan mak abah , xdapat tunaikan apa yang mereka impikan . itu adalah perkara paling mengecewakan hidup fad :'(


p/s : mungkin ada orang kata fad ni cam ustazla apela , tapi bagi fad im not . terlalu jauh untuk bergelar ustaz dengan penuh dengan dosa . cuma kita sebagai manusia , kita perlu berpesan2 saling mengingati , dan itulah kewajipan kita . mungkin saya xsempurna , tapi kita mampu berubah dari ke hari . insyaallah :')



18 comments:

MAKCEK bukan NENEK said...

wuyyoo khat .
subjek yg senang time skolah rendah tuu.hehe sbb cuma perlu ikut balik je walaopon buruk .

*tak de seni dan x kreatip .wuu eh lupa nak komen .okayy apa khat tuh .guna highlight ke ? kehkeh

Farhana Jafri said...

hehehe xprnah lupe!! tulisan jawi tu unik and lawa.. bce bismillah tu bnyak fadhilat.. slaluny sblum tdo bce 21x and bile kluar umah bce 5x.. :)

jemput la singgah ANASAURUS :)

fathiahRAIHANA said...

cantik khat tu ^^
sedih bila tengok ada jugak mmber2 yg tak boleh pun nk tulis dan bc jawi .huu . ntah mcamana la bc AlQuran ..

wlupun kita bkn ustz/ustzah , tak salah kita saling mngingtkan :) kdg2 kita lupa wlopun bnda tu kecik je sbnaqnya.. mcm bismillah nie la . hehe thanksssssss :)

yad'z said...

khat memang cantik n indah... pandai fad buat... ^^

Adibah Ishak said...

minat khat jugak? great!! kalau aku boring aku layan khat..

betul tu kadang2 bukan tujuan utk menunjukkan kita baik atau jd ustaz cuma nak sampaikan perkongsian bermanfaat :)

aQimie Ceplos said...

aku suke ayat ni fad, and buat aku fikir sejenak.
"biarlah nanti anak kita masih reti membaca jawi ."

btw, ok la tu dpt A1. A1 tu pon pasal ko x buat 2 soalan berserta anak2nye, kalau ko buat sumer fad, genti ko dapat A0 dol ^^ huyooooooo~! abg fad terror .

PeNgEmiS dUniA said...

una : senang2 pon fad wat buruk xdpt gak a . hahaha . thanks2 una :D

farhana : thanks2 . nice info tu :)

fathiah : thanks fathiah . aah , sbb hapuskan jawila ramai org xleh baca quran skang .thanks2 sebab sokong fad :)

noorfathiah : tingkayu2 . tapi rase buruk je . hehe

adibah : ade gak ye anak mude skang mint khat ? bagus2 . yup2 anda betui !

qimie : ko dah pikir sejenak t anak ko xtau jawi , aku jawikan ko lagi skali ! hahaha

woi , tu nasib jela , aku bodoh je kot . a0 mana ade ! tu kene tunggu ko jadi menteri pendidikan !haha

coretan cerita hati said...

tulisan khat sangat indah dan merupakan ketamadun islam pada masa dulu.... like khat !
boleh mintak tulis name sya ta fad ???

AesyaZealous said...

fuhhh fuhhh baru lepas bace entri anda..wahh budak bijak nii..

PeNgEmiS dUniA said...

CCH : thanks2 :) nama awak pe ? t kalo rajin saya watkan , tapi kalo buruk jangan marah . hehe

ecah : xla ,bodoh je cah . skarang teramatla bodoh , jauh dari ur level :')

aQimie Ceplos said...

HAHAHAAH !! ko nk jawikan aku cam ne der? sebelum ko jawikan aku, aku da jawikan ko dulu. bahahha~

ko ni, ckp buduh2x. kang buduh betoi2. baru hang tw! ckp la kurang pandai~ ^^, hahaha !
celah mane ko kurang pandai.
budak chemical engineering kooooot~

azzey said...

Dh lama x praktikkan menulis KHAT nih..:)

ain revival said...

wahhh..berseni rupenya icik PD kite hhee..

dulu pn x jwab soklan earth y longitud latitude tuh..xsuka!!!!
nseb ah leyh score ugak..haha

eh2..ustad fad...XoXO

coretan cerita hati said...

Zulayha Aziz....rerajin la buat kan , dapat pahala pe ?

efa said...

tulisan khat sgtlah indah dimata T__T efa tak pandai la buat tulisan khat tulisan jawi pun tak cntik comot ja wat 1 kat efa leh?^_^ lawa dya buat tulisan khat :)fad hg mmg prefect la efa tgk sb pandai pelajaran dn bab2 agama ni serius wuwu bgus like 100% tp tak dak button like lak nk like buat skrg button like :) bestnya lahai kalau jd cm fad huhu erk2 p/s tu mcm perli ja huhu

aslann said...

hebatnyaaa adik aku tulis khat..

PeNgEmiS dUniA said...

qimie : gua akan jawikan lu dlu la ! haha . aku mmg bodoh pon tu aku ckp tu . hehe . blaja chemical xsmstinya pndi :)

azzey : ni pon sj2 kalo x lame gak . hehe

ain : seni apenye , ni je pon . haha . ain hebat xpela ;) oit ! fad bukan ustad la , jaat je ^^

zulayha : cmne nak ejanya ? cm pelik je ejaannye . hehe

efa : nak gak ? t kalo ada masa fad wat . skang ni tgh bz . bagi nama penuh . hehe . eit jadi fad itu sesuatu yg malang . fad xpndi mana pon . dan skang mkn hari mkn rase bodo :) haha . perli pon xpe . p/s fad xreti wt like button sbnanye . hehe

aslan : abngnye reti wt header , adiknya reti khat , ok la tu . hahaha

efa said...

Nak tolong buat ka?T__T terharu lak haha kalau free boleh la tolong buat ye huhu nama penuh nurul aifaa hehe
nak suh tolong buat ka button like?huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...