Wednesday, April 20, 2011

baca Al-Quran vs menyanyi melalak

manusia seakan sudah lupa tujuan hidup di dunia , sehingga akhirat dibuang ke tepi . bila manusia lain mengingatkan , dimaki hamun . bila manusia lain berbuat kebaikan , dikata badget tunjuk baik dan sebagainya .


cuba lihat dunia hari ini , watak antagonis sentiasa dianggap baik dan watak baik dianggap jahat . well , people will always say dunia akhir zaman but there's no action to change the situation.



aku seakan pelik ,  bila membaca quran sedikit kuat , akan ada manusia berkata "nak tunjuk suara sedap la tu" , "nak tunjuk baikla tu" dan sebagainya .


tapi bila menyanyi melalak macam katak panggil noh  hujan , manusia senyap membisu , seolah itu yang digalakkan oleh nabi .


mengapa ya ? aku slalu tertanya2 . mungkin hasil didikan benedictine order . MUNGKIN


tengoklah , berapa ramai anak gadis hari ni , memilih lelaki yang pandai menyanyi , pandai bermain alat muzik . bila pandai main gitar sambil menyanyi , gadis akan berkata "wowwwww ! sweetnyer kalau dapat boipren camtu ! i like sangat ! "


mungkin aku bolehla menyanyi sket2 but sorry to say , aku memang xreti main alat muzik , dan sememangnya aku xnak belajar benda macam tu . so , do i care about women love men who can play the instrument ? NEVER .


yela , nanti bila besday si gadis bolehlah si adam nyanyi lagu bufday sambil main gitar , sooooo sweeet ! 
yela , nanti boleh berbangga "bf aku ada band u , hebat kot menyanyi hardcore  metal !"


tapi adakah itu calon terbaik yang bakal menjadi suami pada kalian nanti ?


berapa ramai yang hari ni kaum adam yang boleh jadi imam , boleh membaca al-quran dengan dengan sebutan yang betul , tajwid yang betul .


tapi pernah terfikir untuk memilih lelaki awal2 yang boleh jadi imam , boleh membaca quran dengan baik ?


mungkin hari ini dia nyanyikan lagu untuk kau dalam telefon , wah sedap . tapi pernah x kau try suruh dia membaca quran untuk kau ketika saat kau sedang tidak tenang , sebelum tidur atau waktu ketika kau  period yang tidak membenarkan kau membaca quran ? 
apa kata korang try test diorang ! akan nak tunggu kawen baru test , skali tengok xreti baca quran langsung , x ke tumpo camtu !


kang bila time beranak nanti , nak azan anak , "alllahuakbaralllahuakbarallaahuakbarlaaailaaahaillallahuwallahuwallahuakbar " 


xke nahas azan raya perginya !


tapi bagi akulah , aku pesan pada kawan2 , ingatlah pentingnya memilih calon suami yang menjaga solatnya , yang boleh menjadi imam , yang boleh membaca quran .


sebab apa ? sebab suami kaula yang akan menentukan kau ke syurga ke x . kalau dah suami x semayang , bini senang terikut , last2 2 2 masuk neraka sama . sekurangnya kalau suami jenis jaga , si isteri akan ikut . even kalau isteri xikut,suami akan tegur . akan dah tua bangke pon sibuk nak pergi konsert justin bieber kot . ingat2 lah mati makcik oiiii .
kalau si suami boleh jadi imam , maka dia boleh jadi pemimpin . xdela nanti malu dengan anak si ayah tidak pandai jadi imam . 
dan quran , nanti bila dah besa boleh ajar anak membaca, xdela nanti anak tanya ape name tajwid tu , kita xtau jawab , ye kan ?


akan nak harap suami bawak ke neraka kot , ye x ? akan nak harap suami rambut karat , ada ekor babi , nyanyi lagu hardcore metal , solat pon ntah ingat ntah x  tu  nak bawak gi jalan ke syurga kot !




p/s : sumpah otak aku tengah beku xleh nak pk , olah ayat merepek2 ! maaf !

41 comments:

UNA budak BAEQ said...

paling benci melalak bagai tayang suara lagi2 progam realiti tuh .

nak suami yang boleh jadi imam utk keluarga :)

DENDAM POSITIF

efa said...

like this entry fad mmg susah mncari calon suami/bf yg mcm ni yg boleh membimbing kita ke arah yang benar dan lebih elok kalau bab2 agama ini harus didahului sebenarnya, yea la nak membimbing dan mendidik anak-anak sama kearah yang benar,kalau tak taw pa2 susah gak tu.
sebagai suami yang beriman perlulah bimbang isteri dan anak-anak kalau tak sapa lg kan?

jaya jr said...

hmm,betol tu..kene cek kasi balance..dunia jambatan ke akhirat..hanyut di dunia susah laa nak menuju akhirat

angah said...

terbek bro...mai baca entry nie khas tok owg nk exam..
http://angahshark.blogspot.com/2011/04/doa-peperiksaan-selamat-mencuba-ikhlas.html

aslann said...

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah SAW, "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".

H.R. Muslim

Memang skrg cmtu Fad, persepsi orang skrg, kadang kita nak sembahyang pon diorg dh pelik, padahal kewajiban sendiri. Yang sedih bila umat Islam sendiri yang buat. Lepas dengar Azan, nak doa lepas azan pun org dah tengok semacam. Tp tulah realiti skrg, akhir zaman, Islam dpandang asing. Tp istiqamahlah pada yg asing, nescaya tidak akan rugi kita :) Ingatan utk aku juga :)

Amyra_Mayra said...

sgt setuju dgn saudara fad even ayat2 nmpk kasar tp ttp menusuk..hrp nya dpt jodoh yg boleh mnjadi imam utk kluarga,dn pndai memimpin..amin...

PeNgEmiS dUniA said...

una : tpi progrm mcm tula smp makck2 dh tue krepot pon nangis bila artis syg keluar . hoho

efa : like ye ? fad rase cm sengal je xreti nak olah ayat smp td dh delete pnjg2 tulis .
insyaallah ada , banyak2kan berdoa dapat calon yang bagus :)
tula kalau tersilap pilih suami , merana si wanita ye x ?

jaya jr :mungkin jambatan dah runtuh awl2 so xleh smp la ke akhirat . huhu

aslan : firstly aku nak ckp , komen kau memang terbaik ! thanks bro . yela tu , btl gak ko ckp , bende yg wajib pon org pndg pelik nikan plak bende sunat lagila

amyra : hehe . kasa ye ? itu je care nak ngajonye . hee . aminnn . banykkan berdoa ditemukan jodoh yang baik :)

JuAn NaSir said...

terima kasih...nice entry...sama2 kita ingat-mengingatkan...

=)

iQa~ said...

betul...manusia now smakin mengagungkan yg xsepatutnya dn meninggalkan yg wajib...

kerana tipis iman manusia jadi mcm ni....sama2la kita berdoa smoga kita bertemu dgn yg sebaiknya...insyaAllah~

Nurul Amelia said...

nice entry fad! thumbs up.....
berapa ramai yang hari ni kaum adam yang boleh jadi imam , boleh membaca al-quran dengan dengan sebutan yang betul , tajwid yang betul ...
*p'soaln 2 memg sdg b'main d fikiran..gerun!
ape yg mmpu dilkukn skrg psiapkn diri kta ke arah 2...
believe dat ppuan yg baik utk llaki yg baik kn?
insyaAllah,moga2 dipertemukn jodoh yg baik......:)

Shamsuddin Amin said...

byk luahan pedas....
tapi ada kebenarannye...

Nurul Amelia said...

nice entry fad..thumbs up!
berapa ramai yang hari ni kaum adam yang boleh jadi imam , boleh membaca al-quran dengan dengan sebutan yang betul , tajwid yang betul .

*persoalan ni yg b'main d fikiran skrg..mlihat p'skitran n dunia skrg..gerun!
apa2 pn yg mmpu kta lkukn skrg m'psiapkn diri kta ke arah 2..
*believe dat ppuan yg baik utk llaki yg baik kn..

insyaAllah....sntiase b'doa moga2 dipertemukn jodoh yg baik..:)

PeNgEmiS dUniA said...

juan nasir : tiada ape utk berterima kasih , saling mengingati kan satu kewajipan :)

iqa : yup , yang diagungkan akedemi fantasiala , mentola , maharajalawak la , itu yg manusia tergiler2 . amiin

amelia : thanks amelia . fad rase entry ni cm tepahape pon ade . hoho . yup memang perempuan baik dgn lelaki baik , tp bila rmi teslp memilih lelaki , baik tp agama tiade xbergune juge . amiiinnn :)

shaamsudin : pedas itu sedap . haha

syima said...

best peringatan ni.
lain pulak inisetif aku.
aku pulak yg memimpin bf aku kejalan yang benar. even dia selalu sentap, tp lg aku semangat buat dia jd betul. sampai masa kalau dia dah betul layak lah buat calon.tp kalau makin senget ehee, maaflah. :)

Nurul Amelia said...

fuh..smpai 2kali komen ats ni smgt btol! hehe ^^\/

yupp btol,baik tp tiade agame xgune jgk..smoge baik yg dtg brserta pakej pakej beragma n beriman..insyaAllah..

PeNgEmiS dUniA said...

syima : oh bgus la tu , kalo ko mampu ubah dia , itu xpe . tapi kalo xmampu , tkt kau yg berubah . hehe

amelia :itu la baru pggl komen ikhlas hahah . yup2 insyaallah

aliarosli said...

emmmmmmmmmmm,tol

memang sweet, jeles

tapi takat tue jelah

dah kahwin takdenya dia nak nyanyi lagi

kan? kan?

Izyan Masri said...

SOKONG SANGAT DENGAN ENTRY NI.THUMBS UP ! :D

PeNgEmiS dUniA said...

aliarosli : xpe , time kawen suh die nyanyi mase anak lahir . baru betul2 hooliawww !

izyan : thanks izyan :)

ima said...

zul,terbaek la entry nie. :)
tapi betulla. sangat setuju! yer la. skrg pun xramai lelaki yg sanggup jadi imam. jadi kalo ade lelaki cmnie, grab it!
eh zul, kamu xyah r grab. haha

aQimie Ceplos said...

waaa.. speachless . :)
terbaik la fad.
insyallah aku dapat pimpin binik(s) aku nanti amin!

SuFy said...

kalo rajin bc quran insyaAllah boley jdi calon yg baik..

♥e'in♥ said...

ade jiran e'in nie, tyme owg azan, die leh bkk lagu kuat2.. hhmm....

Afsar said...

semoga akan timbul keinsafan bila baca post ni...
salam perkenalan bro...
done follow, kalau sudi singgah dan follow

http://afsarothman.blogspot.com

iza said...

dear..:') like this very much...
tp sy xpyh sussah2 cari kn?? mmg da ade org yg sntiase jage sy, bce quran tuk sy..kn kn kn..:))
thanks..xoxo..:")

AesyaZealous said...

gua nak kawin dgn lu lah fad! hahahaha

PeNgEmiS dUniA said...

ima : nyway thanks :) mmg pon , kdg gaye nak belagak boleh , tp bace bukan nak kutuk tp dh klh dak tadika . nak grab apenye dh zul laki !

qimie : ko tu tau nak bini 4 je ! haha

sufy : insyaallah , sbb skang rmi quran tolak ke tepi , blog plak ke tengh . hehe . tp kene gak dr segi len

ein : Islam ke ? kalo cmtu bunuh je , mmg kurang aja abisla !

afsa : thanks bro

iza : like je ? sape ntah besame awak ? eee pasan !!! xoxo tu ape ? makanan laut mcm soto ke ?

cah : lu tau ke gua reti baca quran jadi ke imam ke x ? ntah2 jadi baca quran pon xreti ! hahaha . lu sanggup jadi madu ngan kuatim dengan bini pertama gua , wa talak hal . muahahahahahaha :P

I care about U said...

buat la sehabis baik...insyaAllah tgur menegur...slmt duni akhirat

bayan cyber said...

setuju....saya nk yg macam asyraf muslim...tp...sedeh...25 neh da nk tunang...

aNNa maRdHiaH said...

fad .. thx ya nasihat fad kat blog anna tu .. mmg anna silap . thx ya fad. buat pe anna marah? anna suka cara fad tego anna ..thank you very much ..assalamualaikum ..

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

erkk ? pnh ad lelaki cmtu tp ta smpi thp seyes la sbb mmg sweet tp sy nk ditemani suami disyurga nnt . . insyaAllah . .

Adibah Ishak said...

tu la pasal..nak cari lelaki or laki??

srikandi zurra said...

menarik!
hurm,aku cuma pernah jatuh cinta sekali je sepanjang hayat aku..(mcm dh tua plak rasa..ohohohoo)
aku t'tarik dgn dia sebab dia pernah tegur pasal solat & dia mmg solat kt surau + byk ciri2 +ve. tp, haruslah aku kena reject sebab aku nakal kot..hehehehe
moral of the story: bukan CARI yg soleh, jd solehah. :D

AJ Joket said...

honestly suka dgn llaki yg pndai men gitar...tp ska tue x brmksd nk owg yg pndai men gitar 2 peneman hdup...

jz ska2...hehehe

nice entry fad...mmg ska sgt dgn stiap pnulisan fad...berani, tegas,n cool...hehehe...

Teruskan usaha!!

aQimie Ceplos said...

fad : aahahah .. aku tak mampu la dol. kalau ko ye la.. berkemampuan(s) ahaha.. bro, lame x udpate? buzy final pe?

PeNgEmiS dUniA said...

I care about u : ye2 , itu tanggungjawab bersama

bayan cyber : there's many more much better than him . hehehe :P

anna : xdepelah , slagi leh tegur kita tegur , itu kan tanggungjwab bersama :)

cik yuki : laki yang nyanyi pakai gitar ke laki yg bacakan ayat quran ?

adibah : nak cari maknyah . hahaha

srikandi zura : oh yeke ? u should accept him , mane tau one day dia bawak ke jln yg benar :) nakal sket2 besela , mude lagi kan :)

AJ : yela , that's y fad ckp , see aj pon suke kan ;)
thanks aj atas sokongan tu . i appreciate that :)

qimie : memang aku igt nak suruh bakal isteri aku isi borang poligami dlu sblm kawen , hahahaha . gilak , xsggup aku kawen banyak ! aah , aku bz gilak2 punya ! doakan aku bro . gudluck final kau tu ! jangan asik menggatal je ! haha

aQimie Ceplos said...

wowowooooo~! dalam sempat2 kau wish Good *uck kat aku. sempat lagi ko sinis aku ea? ahaha.. aku tak sekaye kau a.k.a ank buah Dr.Rozmey bro. tak sanggop aku nk mengatal.. ahah!!
abs final kau bile bro?

PeNgEmiS dUniA said...

haha . ko trase makne btl la tu ! aku kaye penye , kalo kaya lame dh aku kawen . haha . mggu lagi stula . kau ?

adwafarahin said...

adwa bole mengaji tp xde la pandai bertaranum so adwa nak sgt cr husband pandai ngaji..best jugak klu dpt ngaji same2 n same2 btlkan mane2 yg silap kan

tp btl la fad,bile nyanyi punye la kuat sume bahasa tau plak tu
korea jepun tp bile time ngaji senyap je

*ini terjadi di depan mata,reality bkn fantasi

aQimie Ceplos said...

hahah.. ala bro, gatal2 aku pon ade ubatnye. kau tu? dok gatal kang ade yang periuk belange terbang. haha!
aku da start da, 1st ni stat da cuti sem aku.

PeNgEmiS dUniA said...

adwa : oh , bagusla . bia xmampu bertranum tapi betul pada tajwidnya .

tahu xpe , siap tau makne lagi , quran ? harammmm

qimiw : itula namanya ubat ! hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...