Sunday, April 24, 2011

Hak Cipta Terpelihara Hanya Melupakan Diri Pada Sang Pencipta

ilmu itu sangat luas , sangat hebat Sang Pencipta , kalau boleh dihitung ilmu Sang Pencipta , memang suatu agak mustahil .
kepala lihat ke langit , mengira bintang .
ah , x akan dapat ku kira , mustahil ! bintang di langit sangat banyak , melampaui batas . itu belum yang aku xnampak . oh , baru aku tahu , mengapa saintis gelarr bintang ibarat pasir di lautan .


kau cipta sebuah robot contohnya , pasti kau mengerti kerenahnya , masalahnya , kerana kau memang si pencipta robot itu . Allah Sang Pencipta dunia , maka Dia tahu segalanya .


ilmu itu hak Nya , masakan kau boleh gelar itu hak cipta terpelihara ? 
oh , kau fikir , kau cipta , kau olah , kau mereka , jadi kau lah hak segalanya , bukan ?


tapi hasil fikiran , siapa cipta ? terjadi dengan sendiri itu akan jadi jawapan si Etheist . dan kau si penganut Islam , apa jawapan bisa ku peroleh darimu ? fikirkan


"siapa percaya kalau aku katakan kapal terbang itu lahir dengan sendiri , mungkin evolusi seekor burung , MUNGKIN . mampu kau percaya ? "

gila , kau gila . akan tidak boleh aku quote sebagai hak terpelihara aku . kau kata aku  gila , aku kata bodoh , mahu ? sudi terima atau x itu hak masing . sekali lagi hak aku perkatakan , ok kau amik hak terpelihara bodoh dari aku beri pada kau .


aku x layak untuk mengambil idea peribadi kau . wah , hebat . aku katakan pula kau xlayak untuk mengambil hak Sang Pencipta , mahu ? 


"nak juga ? kreditkan atas nama aku ! kenapa ? aku bisa popular dengan kredit itu . aku bangga dan bakal popular , seperti popularnya blogger2 gila traffik , gila segmen , gila mahu menang anugerah blogger popular digi "


boleh , tapi aku nak kau kreditkan setiap kata , setiap perbuatan setiap nafas kau , dikreditkan untuk Sang Pencipta , bisa ?

diam sejenak , dan berfikir sedalamnya 



kesimpulan : kau sudah termakan dengan pengaruh si yahudi laknatullah , kau berbangga kehebatan kau sehingga kau lupa itu ilmu Sang Pencipta . tahniah , kau bakal menelan sekeping roti dari si dajal dan meminum segelas susu .

p/s : ilmu itu ilmu Allah ,
 kau tidak layak untuk meletakkan hak terpelihara atas setiap perkara kerana hanya Allah layak baginya .
 ilmu untuk dikongsi , bukan untuk ditrademark kan untuk diri sendiri

10 comments:

aliarosli said...

YA ALLAH, TANPA SEDAR

DAN SAYA TAK KESAH SEBENARNYA MEREKA NAK AMBIL

ILMU UNTUK DIKONGSI, BUKAN UNTUK SENDIRI

syima said...

"nak juga ? kreditkan atas nama aku ! kenapa ? aku bisa popular dengan kredit itu . aku bangga dan bakal popular , seperti popularnya blogger2 gila traffik , gila segmen , gila mahu menang anugerah blogger popular digi "
hahahha..memang. tak faham aku dengan benda alah ni.

efa said...

ilmu yang lagi tinggi dtg dariNYA,ilmu itu perlu dikongsi utk semua tidak perlu kemut dgn ilmu yg ada.kelak kita yg rugi

aQimie Ceplos said...

yah!! ini mmg terbaik fad ;)
aku cukup nyampah bile ade org kedekut2 ilmu..
nak2 pasal case tutorial kt faceblog tu.. apekejadah siot.

tulus sweet said...

pak ali! dah lama tak ajak you join contest...jom join contest. btw! dah tag you pun...takpelah kalau tak nak i tak paksa...masing2 busy..:)

adwafarahin said...

yup ilmu itu milik allah kite kene kongsi sesama manusia dan bukan untuk dri sendri

fiefy Nor said...

like this entry...hmm..mmg kena betol...ilmu untuk di kongsi...tak rugi kalau berkongsi dengan orang laen....makin berkembang ilmu tu kalau kita berkongsi...=D

Adibah Ishak said...

aku mahu kita terus berfikir..berfikir membuat kita sedar, membawa diri ke realiti..

PeNgEmiS dUniA said...

alia rosli : bagusla , jangan ditrademark2la , lupe Allah itu hak segalanya

syima : ko xphm dgn ayat aku ke kau xphm dgn bnd alah merepek2 tu ?

efa : ye , kita yang rugi kita juga boleh buat dose free sbb riak dgn hak terpelihara

qimie : gua cdgkan ko lempang je tuan empunya tutorial tu ! ckp kt die bek xyah wt tutorial kalau xleh kongsi !

tulus : hehe cm tau je . yup i busy la makck . maaf ye !

adwa : ye , tapi bape ramai yg sibuk asik dgn hak terpelihara , nak saman bagailah , rase nak hentak pon ade

fifi : betul tu , bukan luak pon ilmu tu . silap2 lagi berkembang . bukan rugi pon berkongsi ilmu

diba : berfikir dan terus berfikir , itu mematangkan kita

cLovErX said...

yaAllah..betul lah..selama ini kita dikaburi dgn permainan kehidupan yg dicatur dajjal laknatullah.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...