Wednesday, December 22, 2010

kanak-kanak skarang dan dulu

kes pertama
8tahun lepas,
fad :mak , nak wat sambal belacan arini
mama : amik cili , belacan . potong semua . amik lesung batu basuh .
fad : ok mak . . mak nak masak tempoyak skali tau . mak ajokan tau
mama : yela2 . dalam ati rajin anak aku sorang ni

8 tahun kemudian ,
adik fad :along , emi ade masak ayam panggang ! dah siap dah ! nak pinjam laptop
fad : abis dah siap hang nak wat pe ngan laptop along ? pegila angkat ayam tu dalam microwave
adik fad : ee ! along ni , kat cafe world la ! ayam dah siap dah , cepat kang basi
fad :laa , baru ingat dapat merasa hang masak ayam . hebat noo hang , kecik2 dah bukak kafe
adik fad :bese , emi mang hebat pon
fad : (-_-")tolong mak masak xnak , kafe world kelam kabut je . haih

kes kedua
8tahun lepas ,
fad :mak , mak ... nak bela kucing leh ? arnab ke ..
mama : ah ! xyah mengade , diri kamu x terjaga , ade hati nak jage binatang .
fad :ala mak , leh r . hek2 merenget2
mama : xleh ! kotor !
fad : :'(

8 tahun kemudian ,
adik fad : mak , nak bela kucing
mama : haa , bela la dalam facebook tu . kan boleh bela
adik fad : ala . .
mama : senang kan bela situ je , jimat bersih . haha
adik fad : yela2
jadi sampai skang dok bela binatang dalam facebook , sampaikan anjing pon dibelanya .

kes ketiga
8 tahun yang lalu,
balik dari sekolah ,
fad : mak , tadi kena rotan kat skola sebab xsiap kerja sekolah , sakit . . . :'( menangis sambil tunjuk berbirat kt tangan
mama : padan muke ! sape suruh nakal beno !
fad : uwaaaaakkkkkk !
mama : menangis la lagi , kang ngan abah kamu lak kamu merasa rotan plak
fad : uwaaaaaaaakkkk !
priaaapppppp!!!!bunyi rotan abah melekat di pungkoq

8 tahun kemudian ,
kanak-kanak A : papa , tadi adik kena rotan kat skolah . sakit :'(
papa A : haaa ? cikgu mane berani pukui adik ? bagitau papa ! nak kena ni , bia papa tukakan cikgu tu ke tempat lain , dia xtau ke papa driver menteri pendidikan !
kanak-kanak A : tukakan papa ! tuka ! cikgu tu jahat ! uwaaaakkk !

akhirnya , guru itu ditukar ke kawasan pedalaman akibat hanya merotan sedikit untuk mengajarnya .

dah tamat . :)

3 comments:

Sophie Al-yahya said...

memang lain zaman dulu dgn zaman skrg...sgt berbeza..

PeNgEmiS dUniA said...

aah , mase berubah . banyak makin buruk bkan maki elok kan2

aQimie Ceplos said...

HAHHAA : LAWAK gile entry yang ni :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...