Monday, December 6, 2010

sebab komodo di indon , biawak di malaysia versi dongeng




cerita dongeng semata-mata

adalah satu kisah ni , kisah biawak dengan komodo . mula2 dulu deme ni berkawan elok baik semua , pastu jadilah satu cerita , tengah musim kemarau
ada ke pon indon musim cmni aku xtau , si biawak ngan si komodo ni cari makan sama2 semua dari kecik sampai ke beso . pastu dalam penat2 , si biawak ni pon cakap lah penat nak cari rezeki yang halal ni , tapi sebab xjumpa si biawak ni tetap nak ikut , yela nak kenyang same2 belapo pon same2la kan . pastu waktu tengah mencari tu tedengo speaker orang kawen berdj semua . mule2 tu seronok la walau penat , deme cadang nak ke sana walau si biawak ni penat .

si biawak cakaplah nak balik sarang jap , nak rehat kejap , pastu nanti pergilah sama2 kononnyalah . elok dah balik , si biawak ni pon anta msg pakai burung merpati la si biawak cakap nak pergi . sebab konon2nya si komodo penat gak xtau nak g x biawak versi moden ada hp . rupa2nya , si komodo ni dah rancang baik punye , die tau ade nasi kegemarannya , nasi lemak ada kat sana . mestilah dia tak nak berkongsi atau dapat makanan sama2 ngan si komodo . pastu surat burung merpati si biawak ni pon x balas , ingatkan tido , sebenonye senyap2 die g sane nak melantak nasi lemak punyer pasal sebab dia tau biawak pon suke makan nasi lemak , tapi si biawak bukan nak nasi lemak , saja nak lepas penat kat sana je .

yang si biawak pelik semua . ingat tido . tengok malam tu datang kaum2 si biawak bagitau ada jumpa komodo kat kenduri orang kawen tu . memang dia telan abis nasi lemak semua , siap leh enjoy lagi sampai x bodoh dah . memang frust jugakla si biawak , yelah kawan dari kecik lagi , semua sama2 tapi last komodo lebih pentingkan 'nasi lemak' dari sahabat . tapi nak buat macam mana , esok lusa kena cari rezeki sama2 so buat bodohla walau cam pedih .

tap2 esok nye , lepas penat cari rezeki ingat malam nak la g join party tengah malam kaum kerabat dibiawak sponsor , tengok skali lagi si komodo lupa diri lagi sekali , si biawak contact semua x ada respon , pakai asap same pakai burung merpati sama , ingat penat ke apa , rupanya dah ke party dia sorang . skali lagi si biawak dah naik angin , disumpah seranah pon x ada guna . jadi mud si biawak x ada , x ada enjoy cuma malam gi cari air untuk diwat bekal minum . sedih kawan tu , sanggupla dia berikat perut walau x makan malam lagi .

yelah , bayang kanlah , kawan sejak lahir , last2 macam tu kawan buat . yelah , biawak cakap xpela , amik la kau , manusia kau nak telan , babi pon nak telan , jadi baguslah . si biawak memikir demi sahabat x apalah malas bertengkar ke apa . itu punca banyak biawak lari ke malaysia , komodo di indonesia .

Kerana nasi lemak engkau lupa apa erti sahabat sebenar .



2 comments:

Siska said...

hahahha..kelaka la....sengal....=p

PeNgEmiS dUniA said...

haha . ini cite reka2 sebenanye berkaitn ngn my life actually . tapi saja tuka jadi binatang . haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...