Friday, January 14, 2011

kesilapan dalam memilih suami dan natijahnya



haaa , tajuk nak gempak je . cerita macam hampeh . maaflah ye . ari ini fad nak bagitau kesilapan yang banyak kaum hawa buat untuk memilih teman hidupnya . ikutilah kisah yang begitu menyayat hati ini . jangan nangis plak bila baca ok , teroyak dah la k .

kesilapan dan natijahnya adalah seperti berikut :

1. sebelum kawen ,
pompuan : wei ! hang tengok tengok safee sali tu main bola , hebat gila ! memang sesuai sangatla jadi suami aku . xkisah la rupe ade ke idak , aku x kire , aku nak pemain bola gak jadi suami aku x kisah kunnalan ke skali pon !

selepas mendapat suami pemain bola , 2 tahun kemudian ,
suami : nah amik kau sepakan padu kat ko ! sape suh masak air rasa air masin ! *kedegang kena penerajang hasil praktikal bermain bola

2. sebelum kawen ,
minah jongang bermegah kat minah rompang , " hang tau x , marka cek kaya , ada fellari daddy dia bagi , slalu belanja cek shopping , p beli beg gucci , kasut suma , semua branded hang tau . marka hang apa ada , hahaha " . minah rompang , " untung hang na , dia xkeja pon duit banyak "

selepas kawen ,
minah jongang : honey , dulu before kawen u slalu bawak i shopping , skarang ni , nak klua satu sen pon susah , i punya seluaq dalam pon dah berlubang2 leh buat jala ikan
suami : dulu parents i yang kaya , bukan i , skang i dah kawen , mana dapat duit dari parents i dah . skang i keja despatch je u tau x !!!

3. sebelum kawen ,
minah teleng : bf i rambut dia warne karat , ala-ala orang putih gitu . kalo kulit dia gelap , i tergode sangat dengan rambut dia . ada ekor pusing2 , comel , i suke gentel2 ekor dia .

selepas kawen ,
minah teleng : abang , jom solat berjemaah , pastu karang abang tolong ajar anak kita mengaji , sian budak tu , dah darjah 4 , alif ba ta pon x tau .
suami : hang loqlaq sungguh la ! abang last mandi wajib time abang tingkatan 4 . pastu abang warna rambut , mana sah nak semayang ! sampai laa abang x penah semayang akan hang x prasan kot .

4. sebelum kawen ,
minah tempang : u nak tau , bf i kan rempit pergi sampai 200 km sejam . xpenah kalah lagi u tau x . slalu menang race , dia belanja i shopping , pergi holiday same2 . dia janji dia akan teruskan prestasi dia sampai kawen t , so i x risaula nanti kawen sebab skali menang race 5 6 riban dapat

selepas kawen ,
doktor : maafkan saya puan , suami puan xdapat kami selamat kan , pendarahan yang banyak akibat berlanggar ketika berlumba .
minah tempang : yaa tuhannnn , janda la aku ! sapa nak bayaq makan minum anak bini aku !!!

5. sebelum kawen ,
minah senget : untungnyala i dapat bf i , handsome . bf u sume muka hodoh2 . tula xpandai pilih

selepas kawen 20 tahun kemudian ,
minah senget berjumpa dengan member lama sambil merungut , " laki aku tua x sedar diri , poket kosong , semua nak harap duit aku ja . muka berkedut ! "
member lama , " tula , dulu kutuk aku . skang hang jugak rugi . kecantikan bukan selamanya joyah oiiii "

6. sebelum kawen ,
minah kudung : bf aku , jenis kuat belajar , belajar skang dah sampai phd dah . pendiam je orangnya . nak wat benda lain x reti , blaja je kejenye . nanti kawen masyukla aku , gaji tinggi

selepas kawen ,
minah kudung : abang , tolong betulkan lampu tu , dah terbakar la
suami : abang x retila .
minah kudung : abang , tolong kemas rumah sikit , jap gi mak nak datang . rumah dah macam kandang babi dah ni bang . tolongla bang . .
suami : x retila , dah la abang nak masuk bilik . awak buat la sendiri semua .
minah kudung : abang ni ! saya udah la kudung sebelah ! satu benda pon x reti ! ada laki cam x de laki !
7. sebelum kawen,
minah hot : bf i penyanyi u tau x , sedap gila suara dia . dia ada band hardcore metal . slalu bila malam before i tido , mesti dia nyanyi lagu the cradle . walau kasar , tapi i like !

selepas kawen ,
minah hot bersalin , kemudian bagitau suaminya , " abang , azankan anak kita bang , abang kan ayah dia "
suami pon amik anak baru lahir bawak kelua , " allahuakbar allahuakbar allaahuakbar , laaailaaahaillallahuwallahuakbar*nada takbir raya"
dalam hati si suami , "ada ke suruh aku azan , kalo suh nyanyi lagu hardcore aku retila .

8. sebelum kawen ,
minah kecoh : u tau , bf i kan bapak dia dulu perogol , kena penjara 20 tahun . tapi selamat bf i just meraba i sket2 je kadang2 , xdela sampai nak rogol i .

selepas kawen 20 tahun kemudian ,
guru hep : puan anak puan didapati pecah masuk asrama perempuan , dia telah meraba seorang perempuan ketika tidur . dia dikenakan tindakan disiplin dibuang sekolah
minah kecoh : ya Allah , apa nak jadila ngan anak aku . malu nyer teramat ! prangai elok xnak ikut , prangai bruk gak yang ikut !
moral of the story : pilihlah calon suami dengan ciri
-boleh membimbing ke jalan Allah . biar x ada rupa , tapi ada agama . biar boleh solat berjemaah bersama , mengaji bersama , mengajar anak menurut kehendak Islam
-mempunyai kerjaya tapi ada agama yang nak boleh jadi imam semua . boleh bimbing pergi ke majlis ilmu bersama . jangan cari yang tidak ada agama , even berkerjaya nanti akan susah di hari kelak . bia xkaya janji bahagia
- boleh buat kerja , jangan sampaikan semua himpit bahu diri sendiri
- jangan kerana rupa , rupa bukan selamanya .
kesimpulan , carilah yang terbaik , yang penting berpegang pada agama , boleh jadi imam baca quran semua , xkisah kaya ke xkaya ke , kalo dapat rupa yang kacak lagi pakej , pentingkan keturunan kerana nanti diwarisi anak perangainya .
nabi dah pesan kan , pilihla kerana agamanya . sebab agama yang boleh membawa kebahagiaan dunia akhirat


semua pic diambil dari google , maaf kalo ada pic sape2 punye .

sekian
Pengemis Dunia

31 comments:

Cz Aina said...

like2.....
mencari dgn hati, dikawal oleh otak/.kohkohkoh...

c0klatmanis said...

Sebelum kite m'harapkan kesempurnaan dr psgn kiter... Kiter juga perlu berubah mencari kesempurnaan pd diri kite t'lebih dahulu... Sam-same perbaiki diri ke arah kebaikan... Insya-allah, rumah tangga lebih bhagia hngga ke syurga...

PeNgEmiS dUniA said...

aina : hehe . thanks . yeah .

coklatmanis : itu semestinya , tapi nak muatkan dalam satu entry mungkin sebulan pon xtentu habis . cuma dalam entry ni memberi kesedaran supaya tidak terlalu memandang keduniaan tapi akhirat dalam diri pasangan . berdasarkan pemerhatian , kalo diri ada kesedaran pon sebaik mana diri wanita itu , ada kalanya akan terikut suaminya jua kerana suami itu pembimbing keluarga

ria said...

suka entry nie. . :)
entry laki silap bini ade x fadd? ?

PeNgEmiS dUniA said...

ria , hehe thanks . nanti bila2 idea pasal laki silap bini lak mencurah2 ke ladang gandum , fad wat ok . hee

azs cute said...

"woman was made from the rib of man" agak2 i ni sape pye tulg rusuk la yek

Zabedah Wahab said...

tajuk best, cerita pon best. bravo ! :D

PeNgEmiS dUniA said...

azs : ntah , i kot . hahaha .. kiding . xtaula , doala yang elok2 ye :)

zabedah : thanks zabedah :)

nelly said...

nice entry . .
biar panjang tapi menarik ~~

PeNgEmiS dUniA said...

thanks :) igtkn xmenarik

fathiyyahISMAIL said...

LIKE2 . menarik2 . hee ~ :D

Heidi Shafiq said...

hahaha.. lawak beb.. :D

Sophie Al-yahya said...

haha..terbaik!
entri dari seorang lelaki nie..
Bravo2.. =)

PeNgEmiS dUniA said...

fathiyah : thanks . xsangke lak menarik . huhu

heidi : lawak2 , tapi ada message utk disampaikan . hehe

sophi : hehe . thanks sophie , utk kesedaran perempuan di luar sana . harap message dpt sampai pd yg bc :)

~naddy~ said...

entry terbaekk dr ladang! yg penting calon kna ada didikan agama yg kuat ye, takde agama pakai goyang la smua. hopefully my future hubby wud hv all the criteria2-terbaek listed, hoho!~

PeNgEmiS dUniA said...

thanks naddy ! :) yup2 betul , keluarga yang baik akan menghasilkan rakyat yang baik dan akhirnya negara yang baik . :) amin . hope ur wish come true ok sis !

ayanuts said...

relate to reality entry awk :) nice blog

PeNgEmiS dUniA said...

yup , saya lagi suke wat entry yg nampak kosong , tapi ada message utk disampaikan agar beri kesedaran :) thanks ayanut

BlueberrY CheesE said...

huhuuhuh. susah nak pilih suami yg betul2 boleh membimbing isteri ke jalan yg benar..

PeNgEmiS dUniA said...

agakla , tapi masih wujud ye orang cmtu :)

azs cute said...

u ker? nnt i pulangkan blk tulg rusuk u tuh, kay. anyway, u kwn maria ea? dak poli gaks?

PeNgEmiS dUniA said...

hahaha . xla , bkn kot , orang france punyela . haha . maria mane lak ni ? x2 , im not poli

dypwachaa said...

haha...wat gelak r post ney..:D

PeNgEmiS dUniA said...

dypwachaa : haha . gelak2 juga . kesedaran kene jugak ;)

azs cute said...

org france punye?? hopefully~~ actually bkn org france pon. org m'sia gaks. just ngah study kat sane..

ayUE mat nOR said...

kalau ade yg toyak bace entry ni,msti ade short kat mane2 tu.hahaha fun n informative (:

PeNgEmiS dUniA said...

amiinn . hee . oh , fad xknal la .huhu

ayue : hahah . mane tau kot troyak bacenye .thanks ayue :)

azs cute said...

xpe. xknal mak x cinta... ???
nk add fad kat fb , leh?
nnt fad app tau

PeNgEmiS dUniA said...

add la , approve nyer , no worries ok !

azs cute said...

done. tgu u app jek.. i x active blog sgt, lgpon bru start. klu fb tu rajin sket. ari2 bukak. c u there

mimie azam said...

yg no 4 tu konpius cket.....cbe bce ayt minah tempang yg lps kawen....hahahaha....kate janda,tp npe ank bini lak????hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...