Monday, January 24, 2011

PERHATIAN kepada PENGIKLAN NUFFANG , harap ambil perhatian walau seminit



hari ni , niat di hati bukan nak membebel , bukan nak marah sape2 , bukan nak maki hamun sape2 , tapi memikirkan tanggungjawab sebagai seorang muslim , dan fad ada ruangan blog untuk perkongsian bersama . di atas tanggungjawab yang ada , walau kerja belambak hari ni kena siapkan , tapi fad paksa juga buat walau sebentar .

bukan apa , sekarang hampir semua blog ada nuffnang . fad ada niat nak buat , tapi belum bercadang nak buat dalam masa terdekat sebab mikir orang membaca pon bukan ramai pon , biasa2 je . just harap sape yang baca tolong sebar , tolong tegur , tolong sedar . fad hanya mampu menasihati . nabi ada cakap , kita boleh dakwah orang guna tangan , kalo tangan x leh , pakai mulut , kalo mulut xleh guna hati , dan itulah selemah2 iman . jadi fad guna taip blog , itu je yang mampu .

ok , first nampak apa kat atas picture tu ? itu fad print screen dari sebuah blog , tapi biarlah rahsia blog itu . tapi nampak arak dalam iklan tu ? nampak nuffnang di bawah ? mungkin nuffnang mungkin boleh bertindak atas nasihat fad , tapi fad nasihat . yang akan lakukan adalah jari jemari saudara saudari dan mouse anda .

just nak cakap , sapa yang menanam anggur ke untuk arak , memetik anggur untuk arak ke , membawa lori anggur untuk anta ke kilang arak ke , jual beli anggur untuk arak ke , memproses arak ke , menjual ke , menghidang ke , minum arak ke sume yang ada kaitan ngan arak semua berdosa kawan2 semua . jadi fikir2kan lah . ada gak fad pernah dengar xingat mana sumber ,mungkin dia sumber ekonomi antaranya arak , selagi kita x terlibat dengan arak tu , ia akan still consider halal . tapi wallahualam .

hadis nabi
Diriwayatkan drp Anas r.a bahawa rasulallah s.a.w telah melaknat sepuluh golongan yg terlibat dengan arak ,orang yg memerah arak,orang yg diminta arak diperah untuknya ,orang yg meminumnya ,orang yg membawanya ,orang yg meminta dibawa arak kepadanya ,orang yg memberi minum arak kepada orang lain ,orang yg menjual arak ,orang yg mendapat hasil drp arak ,orang yg membeli arak ,orang yg meminta dibelikan arak untuknya "

riwayat Ibnu Majah dan Tarmizi
10 golongan ( dilaknat) yg terlibat dengan arak yg terdapat di dlm hadis di atas

  1. Pemerah arak : iaitu pekerja -pekerja yg melakukan kerja pemerahan buah-buahan seperti anggur yg bertujuan hasil dari perahan anggur itu akan dijadikan arak . samada mengunakan teknologi moden atau cara lama. Hasil pekerjaannya ( upah/gaji yg diterima ) adalah haram begitu juga perbuatannya.

  2. Meminta diperahkan arak untuknya : Bermaksud majikan /pengurus sesebuah syarikat yg mengaji beberapa orang pekerja di kilangnya untuk bekerja sebagai operator pengeluaran .Maka haramlah pekerjaannya itu.

  3. Peminum arak : Orang yg meminum arak walaupun setitik /tidak mabuk /hanya cuba-cuba .perbuatan itu adalah haram

  4. Pembawa arak : Ia boleh dimaksudkan sebagai pelayan di sesebuah restoran/kedai makan /hotel dsb . ataupun boleh juga dimaksudkan sebagai pemandu lori yg membawa muatan arak dari sesuatu tempat ke suatu tempat yg lain .Perbuatan itu adalah haram walaupun ia tidak meminumnya .

  5. Meminta dibawakan arak kepadanya bermaksud seseorang yg membuat pesanan arak samada untuk diminum ataupun di simpan sebagai koleksi .Maka perbuatan itu adalah haram

  6. Memberi minum arak kepada orang lain bermaksud seseorang yg memberi orang lain minum padahal dia tidak meminumnya cth : seseorang muslim membelanja minum rakannya non muslim minum arak di sesebuah restoran. Perbuatan itu adalah haram

  7. Penjual arak : Boleh diertikan sebagai tuan kedai /restoran yg menjual arak kepada pelanggannya walaupun dia tidak meminumnya ,perbuatan itu juga haram .

  8. Orang yg mendapat hasil drp arak : Suatu skop yg lebih luas dan pelbagai bolehlah dikatakan sebarang aktiviti yg berkaitan dengan arak adalah haram cth : Pengawal Keselamatan yg mengawal keselamatan kilang arak dan mendapat gaji drp pengurus kilang tersebut . Maka perbuatan/gaji itu adalah haram.

  9. Orang yg membeli arak bermaksud orang yg membeli arak samada untuk diminum atau tidak . Maka perbuatan itu pun haram

  10. Orang yg meminta dibelikan arak untuknya : Bermaksud seseorang yg meminta seseorang yg lain membelikan arak untuknya kerana sebab yg tertentu .Cth seorang muslim meminta rakannya non muslim membelikan arak untuknya ,maka perbuatan muslim itu adalah haram .
nampak orang yang mendapat hasil drpd arak , orang yang mengiklankan seolah menggalak

tapi skang isu menjadi besa bila kita sendiri yang mengiklankan arak . memang itu bukan kilang tiger , tapi kedai yang mempromosi arak . jadi rakan2 sedang mempromosi untuk saudara saudari yang lain .

tanyalah pada diri sendiri ,
hendakkah kita setiap klik yang membawa kepada penjanaan ekonomi kawan2 semua menaik dengan sama dosa yang kita dapat ?

hendakkah kita hidup dengan darah daging haram ?

ke nak ikut cam pemimpin KERAjaan yang halalkan judi arak sume sampai jadi antara kilang terbesar di asia ? dan itulah bagusnya kerajaan selangor sanggup habiskan duit 10 juta untuk tarik orang Islam yang kerja tempat arak keluar kerja benda yang halal .

hendakkah kita bersubahat dengan perkara yang haram sedangkan kita mampu mengelakkannya ?

jadi fikir2kan , fad hanya mampu menasihat . fad xtaula camner pakai nuffnang ni , tapi kalo korang tengok nuffnang tayang iklan arak , kalo boleh remove harap removela demi kepentingan kome juga .

kalo lagi hebat lagi kuat hati tu , buang je nuffnang .

just berdasar pe fad paham , slagi kita terlibat x ape , tapi bila dia tayang iklan arak , sahamnya , kamulah yang dapat . kalo leh remove bila iklan arak , tolongla remove jika kome Islam sejati . kalo xleh , nak x nak kena tarik dari pengiklan

haa , edit kemudian ni ,blogger Aku_Azreen cakap boleh pilih nak iklankan arak tak , so kira dah terang2 boleh , nape x cakap xnak , tolonglah yang mengaku Islam . tolong tuka pada x nak iklan arak .

p/s : fad kata nak stop wat entry , tapi fad x behenti . ni sebab tanggungjawab seorang muslim . fad x bagitahu fad berdosa ,jadi fad dah bagitau , terpulang pada semua .yang baik dari Allah

Pengemis Dunia

29 comments:

ria said...

kome kome. . perak benor da rupanya. ..
btw fad thanks 4 the information.. saya hargai. . :)

aku_azreen said...

thats why..masa2 awal dulu nuff ada tny either blogger nak iklankan arak @ x..apapun semua org kena sedar perkara ni...tq fad!

PeNgEmiS dUniA said...

ria : haha . ate , keme ni oghang peghak pure , hee

azreen : oh , yeke ? keme idakler tau , tapi bila ada blogger yang agak ramai follower dan mengaku Islam , nape x cakap x , thats y kene ade kesedaran . welcome azreen :)

Aliya Najiha said...

betul tu. huhu. kadang2 kita tak perasan kan. selama ni ada gak niat nak nuffnang. tapi rasanya lepas baca ni, taknak lah. thank you for the reminder. :)

~naddy~ said...

entry berinfo, i like!~
satu je, tang 10 golongan terlibat dgn arak tu..yg highlite merah...explanation dia kaler grey..sy tak berapa nmpk, kesian kat mata sy. :)
*sy percaya yg peringatan sesama islam dpt membntuk peribadi seseorg, tq for the post, kdg2 kita alpa dlm keseronokan.

Sophie Al-yahya said...

waahhh...x perasan iklan kat blog sy iklan apa.thanks for this entry.

walaupun dah tick taknak iklan arak, tp kena check jgk eh.bkn leh caya sgt zaman skrg ni.

azureEn said...

good info. thanks! ;)

the GirL said...

tq fad.. ramai org dh complain kt nuffnang.. and nuffnang dh remove dh iklan alcohol tu..

mysara zaini said...

bile nuff tanya boleh x iklankan arak, we as Muslim should say NO! compulsory!

PeNgEmiS dUniA said...

aliya : welcome aliya . itu semua terpulang atas diri masing2 , yang menjawab kat akhirat nanti diri msg2 . just tggung jawab fad dah lepas :)

naddy : sori2 , t fad tuka warne ok . welcome naddy . moge peringatan ini berguna utk semua :)

sophie : tula , nanti cek balik ok . yela ,kadang tu taktik org kafir nak cucuk jarum kat org Islam , cmtula :)

azureen : welcome azureen . sekadar nasihat menasihati sesama manusia :)

the girl : oh yeke ? tapi nape fad tgk iklan tu dalam blog antara yg famous gak baru je semalam . yela kot , harap nuffnang x bertindak cemarkan Islam

mysara : yup2 ! betul2 , compulsory . tapi masih ada yg ada . fad xtaulak nuffnang ade tny , tp tgk ada blog tyg walau mengaku Islam . sedihla , duit peroleh biarlah halal kan :)

emieysandra said...

bgus2..sbg peringatan bersama

:)

PeNgEmiS dUniA said...

yup2 btl :)

cikbintang said...

cik fad...dlu masa dftar cik nuff ni ada tye
ley x siarkn iklan arak atau x
then kita kata r x...
baru2 ni ade sorg blogger ni die ckp iklan arak tu pon kua gak
then cik nuff terus amek tindakan segera dgn meminta maaf dan lbey teliti slps ni =) hehe

ayuematnor said...

terima kasih sgt2 fad! alhamdulillah sy baca post awk ni.sy bru dftar semalam utk nufnang.nsib baik xdpt payment lagi.thk you!mohon share ye

PeNgEmiS dUniA said...

oh , yeke ? tapi yela , baru semalam fad tgk kt blog org Islam ada benda tu , xtau kot nuffnang yang letk, atAu die yg nk iklan ark . ok2 , thanks for the info k :)

PeNgEmiS dUniA said...

ayuematnor : x ada apelah , sket je pon , yang salah kita nasihat mane ptt igtn bersama :)
nak share , share je , xgtau pon it's ok ayue :)

babykristal said...

salam..tenkiu 4 da info..tp tym saye mule2 daftar nuff, nnti dye tny kite sm ada nak x iklan2 yang berunsur arak and sama dengannya, kat situ kite dah boleyh pilih iklan utk blog kite..and utk klik2 iklan org lain pulak, saya harap saya lebeyh berhati2..tenkiu 4 da info ;)

BlueberrY CheesE said...

hhuuhuh!takotnye. kalo kat blog saya ada, tolong gtau yer. huhu. sbenarnye saya xtau sgt pasal nuff ni. dan masa plih iklan tu, saya sendiri x plih yg arak. takut terkeluar je iklan 2. huhu. thanks ya for info. =)

tulus sweet said...

amboi ustaz....

muas said...

huhu,.

PeNgEmiS dUniA said...

baby krystal : oh yela , blogger len pon ade ckp gk , i xtau sgt pon , tp dh tau la , thanx for ur infomation k :) ok, be careful ok !

blueberry :welcome u :) yela , kalo teperasan ade i tegur ok !

tulus : mane ade ustaz la , everyone as muslim should concern about it :)

muas : huhuhihihoho

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

agak2 blog saya ada keluar x?? adushsh!!!~~

tq for da info!!


jom join colourful contest saya..klik link ini

... said...

as salam..
oh..blogger tu mesti terklik ikln arak sekali.
hmm..
buat backlink untuk entri ni..terimas kasih ;)

Cik Ira BamBam said...

nasib baik sya x wat nuff nang tu..blog utk kwn2 jer..bukan platform utk dpt duit =)

نورّالعينِ said...

trima ksih byk2..dy mmg kuar ker walaupun kta tak klik utk tu??

miss atie said...

its a gud information . nseb lah tak de nuffnag at my blog ,. tengs bro . =)

PeNgEmiS dUniA said...

weida : entahla awak , xsure . tgk x pon , xtaula , tpi kedai yg wt iklan tu mg ada arak pon

... : entah , mungkin la . harap2 pas dia baca , dia leh tuka lakan :)

cik ira : oh bgusla cmtu kan , so terhindar dari halal ke haram awk xksh kn :)

nurul ain : saya xsure la , tapi mang saya bukak blog antara org famous dan mengaku Islam , memang ada . xtaula dia klik arak ke x

miss atie : welcome miss atie :)

Sunah Mohammad said...

fadhli, kalo da klik supaya no arak iklan will be advertise here? huhu...

PeNgEmiS dUniA said...

ntah , xde kot . mgkin aritu ade org yg agak famous x click kot . fad xde nuffnang pon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...