Thursday, February 17, 2011

Contest "Owh, So Wonderful!" by Sophie Al-Yahya




gambar untuk cerita oh so wonderpuul saya :)

Al-kisah fad yang paling wonderful
Kejadian ini berlaku pada tahun lepas , fad yang sebelum ini tidak pernah sambut birthday mak abah secara besar-besaran , tapi ia lain apabila tahun lepas , fad bercadang nak sambut semeriah yang fad mampu . walau fad belum bekerja , tapi itu x mematahkan semangat fad .

fad sedih bila mak slalu cakap , " mak sibuk belikan anak mak laptop , belikan anak mak handphone canggih , belikan untuk suami , tapi mak apa pon x ada . teringin nak ada laptop tapi x mampu lagi , handphone buruk je "

mak slalu luahkan perasaan nak beli laptop ke netbook , dia teringin sangat netbook . sedih sangat bila seorang ibu terlalu banyak berkorban untuk fad , dia sanggup berhabis duit untuk anak sedangkan kemewahan untuk dirinya langsung tiada . dari fad lahir sampai fad sudah besar , mak lebih pentingkan kebahgiaan orang lain dari dirinya .

fad bercadang untuk menghadiahkan birthday untuknya sebuah netbook . fad pergi mencari serata penang untuk mendapatkan netbook terbaik untuk mak . mak slalu cakap dalam telefon nak beli , fad pula sibuk halang takut mak beli fad beli lagi parah cam tu .

jika ibu memberikan kasih yang terbaik untuk anaknya , dari sperm bergabung dengan ovum menjadi zigot , sampai ke tua bangke , fad juga kalau boleh mahu sepuas hati fad memberikan netbook terbaik untuk mak . survey sana sani , eh sini . akhirnya jumpa jua , netbook dell warna putih n47 atom kalau fad x silap , fad nak beli brand apple pon fad x mampu , tu jer termampu dan terbaik . fad beli sekali dengan external dvd memandang netbook xde brand samsung .

memandangkan birthday mak dan abah tidaklah sejauh mana dengan mak 27 Januari dan abah 15 Februari , fad bercadang sambut tatkala birthday abah dan ketika itu pon fad pulang ke rumah . belikan abah satu set tali pinggang dan wallet yang terbaik fad cuba dapatkan , crocodile je fad mampu .

sebelum sampai ke rumah , fad sibuk meminta tolong kawan fad membalut hadiah . fad sibuk belikan kad lawa2 untuk mak abah . menulis ayat2 yang penuh bermakna dari hati fad sendiri sambil tangisan memikirkan pengorbanan seorang ibu dan ayah tidak terbayar sama sekali pengorbanan fad lakukan .

tatkala sudah sampai di Ipoh , fad meminta tolong kawan fad , sayed untuk tumpang barang di rumahnya , hadiah fad nak bagi tula .

esoknya birthday abah , fad seolah2 buat terlupa macam kena alzheimer , wish birthday abah x , keluar rumah tetibe masa petang .

fad dah cadang nak pergi ambil hadiah dari umah sayed dan pergi jusco untuk membeli kek secret recipe chocolate indulgent . yelah , alang2 nak berkorban sedikit apa salahnya berkorban belikan kek secret recipe . apalah sangat dibandingkan ntah brape ratus puluh ribu untuk membesarkan anaknya ini . anak dia dah penah makan , tapi mak abah xpernah beli sebab nak membesarkan anak punya pasal .

fad suruh orang tu tulis , "Happy Birthday Mak & Abah May Gog Bless You , Mali "

slalu fad sebelum maghrib balik sebab nak ke surau semua , tapi hari ini tidak sebab nak buat suprise kat mak abah . fad pergi ke kfc beli ayam yang bucket 15 ketul punya .

tatkala sedang membeli mak telefon , " kamu mana ? abah nak bawak pergi mcD , abah udah tengah badmood tu dengan kamu "

fad , " jap gi mali balik , kejap2 " .cepat2 fad beli semua

sampai dirumah , tahu abah ada dekat surau , mak tengah solat . fad pon letak barang semua dekat ruang tamu .bukak kek fad beli , pasang lilin .letak hadiah mak abah . ambil speaker dengan handphone fad . jangan main2 siap ada download lagu happy birthday banyak2 lagi .

lepas mak sembahyang , mak terkejut . wah ! kek ! excited mak tengok semua .

fad solat kejap , kemudian abah pon balik .

fad pasang lagu happy birthday . abah terkejut sangat . fad cakap fad saja x nak wish bagi abah badmood sebab nak buat macam ni .

alangkah gembiranya mak abah , fad suruh mak abah bukak hadiah . fad x bagi nana dengan emi kacau mak abah bukak hadiah .

alangkah terkejutnya mak , bila dibukanya hadiah itu adalah Netbook idaman mak .

sangatlah wonderful melihat fad mampu happy kan seorang ibu , seorang ayah . terpancar kegembiraan seorang ibu dengan perasaan terharu . mata mak kelihatan bersinar mungkin terharu .

fad rasa seperti belinang air mata bila berjaya melakukan sebegitu . kami menangkap gambar satu family .ceria sangat2 . lepas makan kfc , fad beri kad ucapan untuk mak dan abah . fad suruh buka dalam bilik sebab fad x nak tengok nana emi yang baca or mak abah berair mata .

dengan ini sekaligus menutup semua kata yang mak abah sering lafazkan ,"mak abah xharap anak abah bagi duit ke , senangkan hidup mak abah ke apa. "
dan INI HANYALAH PERMULAAN DARI ANAKMU ZULFADHLI

inilah saat paling bahagia buat fad , dalam hati fad, "Owh , So Wonderful!"
walau hampir 2ribu lebih fad habis semata2 untuk mak abah , kegembiraan seorang ibu , kegembiraan seorang ayah lebih bermakna dari harta dan segalanya .

I LOVE YOU SO MUCH MUM , I LOVE YOU SO MUCH ABAH . YOU ARE MY EVERYTHING :')

THE END

ok , mau tag



19 comments:

darxniq said...

hahhaha...okeh2...nanti aku post gak..

MAKCEK bukan NENEK said...

err nak jadi mak kamu juga la camnih. terharu oh kalao ada anak cam kamu . hax

*eh eh dok penang ? winkwink*

supersaraa said...

i love my daddy too :')

PeNgEmiS dUniA said...

niq : ok bro :)

makcek : nak ke ? bleh2 . hee
aah , stay penang tp asal perak . kamu ?

supersaraa : :)

tulus sweet said...

nampak sangat paksa kita menulis dooooo....

hahahahahaha!

apa yang wonderful sangat eh?

cuba bagi idea....
;D

Taste Of Life said...

so sweet!!! fad, mostly post fad sangat touching my heart..

Sophie Al-yahya said...

wah..ni bukan makcik2 aje nak anak macam fad.. awek2 pun msti nak pakwe mcm fad.muhahaha.

ok.wonderful.noted. Thanks for joining & good luck =)

PeNgEmiS dUniA said...

tulus : memang paksa ! paksa sangat2 ! ala , u kan tulus 'sweet' mesti ade cite punye :P

taste of life : yeke ? thanks sebb baca dgn penuh perasaan ;)

sophie :hahahaha . mepekla sophie ni . xde maknenye . t fad menang gtau fad ok , hihi :P

Bella Belle said...

greatt!! rase macam nak nanges lak bace (poyo mcm ade sifat keibuan) ishhhh harap2 ade anak mcm ni. nanti bila iphone 5 da ade bole cakap NAK. tapi takde anak lagi. anak kucing ade la. bole ke? hahaha :D

NICE!

PeNgEmiS dUniA said...

haha . yeye je nak nangis . try mintak kt anak kucing kot die leh tlg blikan ke :P hihi

Riana Qistina said...

ish anak yg mengenang jasa ibu btol... kan bgus kalo ade sejuta anak mcm ni

PeNgEmiS dUniA said...

bukan sejuta ! kena semua !

ria said...

wah.. sejuk perut ibu mengandung fad..

PeNgEmiS dUniA said...

ria : sejukla sangat , fad ni udah teruk , anak derhaka

aQimie Ceplos said...

seronok kan ade fmly macam ni ? hee :)
aku tompank gembire bro, even aku xpenah rase ape yang ko rase, tp bile bace entry ko,
imagine je la den dapat ^.^ HAHA!
thumbsup!

LittLeMyRsHMaLLoW said...

wOw ! memang woNderful ! !
terharuuu membaca kisah awk nie =)

tahniah wak..
tempat ke 2 !
=)

jom makan coklat same2...=)
wonderful tak ?
hihi~

wan nurul hezrina abd halim said...

tahniah menang contest..mmg touchingnya..anak baekk.

azs cute said...

sweeeeeeeeeeeeeeeeeeetttt!!!!!!!

PeNgEmiS dUniA said...

qimi : thanks bro . anyway family ko cmne ?

marshmallow : awak tempat ke 3 . congratz jjuge :)

hezrina : xdela anak bek mane pon . jahat gk :(

azs : sape sweet ? :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...