Monday, February 28, 2011

it was such an honour when . . . .

ketika di sebuah shopping complex , pergi ke surau untuk menunaikan solat maghrib . selepas mengambil wudhuk , mahu membetulkan sejadah , datang seorang orang arab di belakang lalu terus dilaungkan iqamah di belakang saya .

dalam hati , "eh ? dia nak aku jadi imam ke ni ? "

baru ingin bertanya lalu ditunjuk tangan hormat menyuruh saya menjadi imam .

saya pon membetulkan seluar dan baju untuk mengelakkan terselak ketika sujud . solat berjemaah dengan saya menjadi imam . sekadar bacaan surah yang lazim iaitu al-qadr dan alam nasyrah

selepas habis memberi salam , dibaca doa . walau selalunya pak arab x akan mengaminkan doa bersama , namun disebabkan ada segelintir melayu , saya pon membaca doa yang ringkas dan padat .

selepas habis berdoa , bersalam2 dengan melayu . lalu bersalam dengan pak arab apabila dia menghulurkan tangan . saya bersalam dengannya , skali disalam dengan lamanya dan bertanya ,

pak arab : what's your name ?

saya : oh , my name ? zulfadhli

pak arab : oh , zulfadhli . your reading was so wonderful . your tajwid , your voice. i really enjoy your reading during prayers

saya : oh , really ? thanks , i appreciate that .

pak arab : yeah , you got a good reading and nice voice that made me really peaceful . do you put Quran in your brain and your heart ? *sambil menunjukkan kepala dan hati

saya : thanks2 . insyaallah2

pak arab :masyaAllah2 . where are you studying ?

saya : **** where are you from ?

pak arab : oh , university or college ? saudi arabia :)

saya : university . oh , how about u ?

pak arab : usm . which field ? science ?

saya : chemical engineering . you ?

pak arab : pharmacist

saya : oh , degree ? master ? PHD ?

pak arab : PHD

saya : great2

pak arab : do you reach Quran since school

saya : yeah , sure

pak arab : alhamdulillah2 , masyaallah . good job . good luck . i really enjoy your voice . assalamualaikum :)

saya : thanks2 . waalaikumsalam :)

dalam hati , "bia betul pak arab ni , xpenah2 pak arab suka bacaan orang melayu . aku baca udah xperfect mana pon . tonggang langgang adela .udah pakcik berumur jugak . what an honour to malay yang bergelar Islam "

:)






13 comments:

adwafarahin said...

hehe wahhh alhamdulillah jadi imam,
besar pahala

bagus2,tahniah =)

OnlyZul said...

memang ramai pak arab suka org melayu mengaji... sedap diorang kate..sebab pandai bwk lagu...
diorang ngaji takde lagu sgt...
Tapi dari segi penghayatan, melayu fail..hehehe..
bukan nak kate sape2..aku pon fail..haha

cik aja said...

wow! kena puji! alhamdulillah :D

Halusinasi said...

alhamdulillah...^^

tulus sweet said...

you kena tipu je kot? hahahahh!

PeNgEmiS dUniA said...

farahin : thanks . tp mgkn pak arab tu demam kot . hehe :)

onlyzul : tapi diorg suke bkn org bese2 ni pon , diorg suke melayu yg pandai bertaranum tu , ustad2 sume tu . aku ni sapela pon . mask tilawah pon memanjang kalah . huhu

cik aja : ish , xdela nk suh puji pon :)

halusinasi : masyaallah . bak kata pak arab . hehe

tulus : u jeles ke ape tulus ? haha . yela , mgknla kot die tipu . i cy ckp u je ! huh !

azs cute said...

kisah benar ke nih?

Fakhrul1409 said...

alhamdulillah..sme la kita td..hehehe..

Taste Of Life said...

alhamdulillah...dapat dibayangkan~

~naddy~ said...

gud one bro! pak arab ni klu kna gayanya, bagus depa ni. segelintir yg tak bagus ni mgaburi mereka2 yg tak bagus. hmm :)

PeNgEmiS dUniA said...

asz : kisah benarla awk :)

fakhrul :dan2 kau fakh . haha

TOL : huhu . ape yg dpt dibayangkan ?

naddy :thanks naddy :)

efa said...

waah...bgus la fad ni...jd imam tu bgus2..erk student usm ka?kahkah

PeNgEmiS dUniA said...

xdela . bkn usm . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...