Monday, February 14, 2011

jangan terlalu memandang serong bekas banduan

tadi awal2 pagi dah pergi merayau , pergi beberapa buah shopping complex kat penang ni .

lepas tu , fad tengah syok menyelongkar barang baru yang dibeli , datang seorang mamat ni .

mamat :adik , nak mintak duit sikit boleh ? seringgit empat (RM1.40) je nak buat tambang bas . saya x ada duit sangat2 ni , x makan apa2 lagi . nak kerja orang xnak terima , saya bekas banduan . "

fad :oh yeke ? baru keluar ke ? sebelum ni buat apa je ?

mamat : saya keje dengan orang tua saya , tapi orang kampung benci saya , x terima saya kat kampung . tu saya x dok sana dah . saya mintak pon saya malu sebenarnya , tapi terpakse , nak keje x ada orang nak amik .

fad : oh asal mana ni ?

mamat : taiping . boleh x dik ? saya nak seringgit empat je untuk tambang bas jer .

bukak wallet , tengok ada beberapa ringgit , fad bagi .

fad : nah amikla

mamat : ish , banyak sangat ni , seringgit empat dahla

fad : xapalah , sket je . amik jela buat alas perut

mamat : terima kasih dik

fad tengok , loghat cakap pon bukan penang , kira cam potensi menipu tu x nampak . orang negeri fad jugak . lagipon dia pegang kopiah , muka pon x ada muka penjahat atau penipu beso . mungkin dia dah bertaubat dah .

kalau dia menipu pon , itu antara dia dengan Allah , yang penting fad dah cuba tolong . walau sikit , tapi bagi dia banyak .

bukan nak kecoh fad bagi sedekah kat orang , tapi niat di sini just fad nak sedarkan , kita sepatutnya terlalu pandang serong orang yang baru keluar penjara . mungkin masa silam dulu dia jahat , tapi sekarang kalo dia dah bertaubat , silap2 pahala dia lagi banyak dari kita . dosa dia lagi sikit dari kita .

sedangkan Allah Maha Pengampun , kita pula ? cuba memaafkan orang lain .

betul , kesian sangat orang macam ni . kerja x ada orang nak ambil .

ye , fad x nafikan , ada yang keluar jadi jahat balik . tapi berapa ramai yang sudah kembali bertaubat . yang meninggal lebih mulia dari kita .

jadi , elaklah terlalu memandang serong terhadap golongan macam ni ,cuma kita harus berhati2 , tapi bantulah mereka .
believe me , your choice in your hand :)

8 comments:

Sophie Al-yahya said...

setuju..
mmg kalau sophie pun takut.

kalau dia mmg nak berubah, patut beri peluang.

Tp kalau bekas banduan sbb membunuh dan merogol..huhu..agak takutlaaaa..

adwafarahin said...

manusia fad biasalah bnd buruk mmg ssh nk dimaafkan
tp tula kite kene fhm gak yg diorang jugak yg perlukan keje utk hidup kan..
abah adwa keje penjara jawi sbrng perai die ade ckp gak bkn sume banduan jahat,ad yg btl2 insaf nk berubah so kite kene bg peluang jugak kat diorang,lgpon diorang da kene hukum so x perlulah dihukum oleh msyrkt lg

fiefy Nor said...

hmmm...tau xpe..kesian kat dorang...dorang pom manusia gak kan?yang lepas tu lepas la....=D

azs cute said...

i stuju ngan statement u.. cian tgok dorg. cube la klu kite berapa kat tmp dorg. (tp klu leh mintak dijaohkan), kuar2 penjara, org benci, xleh apply keje. nk wat ape pastu? bg la dorg peluang. klu x, confirm dorg2 ni yg dah taubat akan wat jht balik. sbb stress, sbb x diterima masyarakat, sbb nk survive.. renung2kan

izaaaa said...

sukeeeee......:)))))))))))))))

PeNgEmiS dUniA said...

sophie : takut itu mungkinla , tapi kena tengok gak orang , kena gak bagi peluang . kalo muke ade cahaya keimanan tu sket , leh la try . huhu .
kalo merogol membunuh mmg la tkt ! haha . we can be careful

adwa : oh yeke ? kt seberang prai ade penjare ye ? xtaulak . hehe . betul2 , banyak yang berubah cam tu , just ade gakla yg masih truk kan

fifi : tu la , lgpon tengokla dosa die dengan sape , kadang wat salah sket je , org kampung hukum mcm apa je

azs : yup2 ! betul ! kalo dh semua x terima dia , lgla die jadi jaat kan . plg krg bg peluangla kan , kalo jht lg , brula boikot ke ape . nice pendapat . thanks :)

iza : awak busuk memangla

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

betul2.
kalau die dah berubah, alhamdulillah la.
x perlu lg nk hukum dia. :(

PeNgEmiS dUniA said...

TAU XPE , SIAN ORANG CAMTU KAN :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...