Friday, March 25, 2011

Hidup Berpoligami Secara Harmoni menjadi impian lelaki

MADU itu sinonim dengan rasa yang manis. Namun, bagi kebanyakan wanita, istilah madu sering kali membuatkan mereka berfikir tentang sesuatu yang pahit.
ok , point2 ni fad amik dari kosmo , tapi fad nak wat huraian sendiri . hee

nak tau cara2 dia ? cara2 dia ialah :

1. terima ketentuanNya 
dah takdir kome2  ada madu , mungkin bini pertama mungkin ke2 dan mungkin gak ke empat . jangan salahkan ketentuan ilahi . terima dengan redha . kira kalau fad nanti nak kawen 2 , terimalah ketentuanNya . sain je borang poligami , jangan x sain la :P . tapi kalo dah laki poket kosong , kasi ketuk pakai lesung batu pale dia .

2.Bersyukur masih disayangi 
kalo dah terpaksa bermadu , jangan sedih jangan gentar . senyum , xperlu kata apa2 , senyum ^^ .beruntungla ada lagi orang sayang , dari cerai berai , mana kome sanggup ? mungkin ada sanggup cerai , tapi bersyukurlah , ada lagi sayang sudi bertanggungjwab . tapi kalo kaki pukui tu , bersyukur dia kawen laen , xde kene pukui dah ^^

3. Jangan bermusuh
yela , kalo dah bermadu , pe salahnya berbaik2 . mungkin ada sebab dia bermadu . terima je dengan redha . leh erat silaturrahim . suami pon bahgia , keluarga bahgia . jangan nak bomoh2 ke apa , syirik berdosa ngan tuhan lagi teruk . berbaiklah , diorang pon saudara Islam kita gak ;) . fad tengok cam best je bini 4 duduk satu umah . wink2 !

4. Bersaing secara sihat
haa , kome bersainglah , tengok sape suami sayang lebih lagi . slalu kalau suami adil , semua dia sayang lebih . korang bagilah terbaik , baik zahir baik batin hee. konfirm laki pening punye lah ! jangan main tarik2 rambut plak dah r . ni x , ble suami kawen lain , mulela layan cam orang bangla karpet datang umah .

5. Percaya pada keistimewaan diri sendiri
korang kena yakin , jangan rasa sedih lak . laki kawen nak ikut sunnah la katakan . kalo no 1 , hebatlah , orang pertama dapat . kira suami kome memang rebutan ramai lah . jadi bersyukur .kalo ke2 ke ke3 tu jangan seronok beno diutamakan , takut kang muncul no 4 lak !

fad cakap ni  x bermakna pon fad nak poligami . nak layan sorang pon cam layan sepuluh bini . xkesiyo teman . jadi jagalah laki bek2 jangan sampai dia fikir nak kawen 2 lak !

kesimpulannya , bagilah laki berpoligami 
KUWANG KUWANG KUWANG

nak baca lebih lanjut , bukak kosmo hari ni . link

24 comments:

RIAN said...

if me, tak kisah nak poligami. sama ada jadi first or seterusnya. tapi bila lelaki tu cukup syarat lah. bukan suka2 bleh kawen byk kan.
=.)

mizzkechique said...

bermadu???
ermm..erm...ermm.....

efa said...

berpoligami ni boleh tp haruslah berlaku adil pada kesemua isteri,tp nk berpoligami ni sat2 nak tnya kenapa laki nak berpoligami erk?sedangkan wife yg 1 tu kan dah cukup sempurna?aku pun heran la fad,cuba ko terang sikit..good point yg point prtama mmg sokong kena redha dengan ketentuan nk wat cmna dah kan wuwu

hans said...

aku nak fokus sorang jer :-)

PeNgEmiS dUniA said...

rian : oh kalo cukup syarat ok la ye ? bagus2 ! hee

MK : haha . xleh terima la tu .

efa : ntah , depend on laki tu la kot tujuan ape . haha . tula , aku pon xtaula nak kate ape , blum ade pengalaman lagi . haha

hans : samala kite . hee

hans said...

give me 5(sambil tangan letak belakang)
hohoho

RIAN said...

yup cukup syarat oke la.
bukan sekadar cukup hartaje.
tp laki skrg, mcm jarang je nak jumpe lelaki yg betul2 cukup syarat nak berpoligami. huahha,

aliarosli said...

er,ngatkan fad yang nak poligami
hahhahhaha,kalaw cam tue
kawen jom
hahhahahhah





psst : nak taw result gi cek blk entri b4 nie. kat trkh 23/3

fyna said...

nice entry...

June Flizzow said...

kalau diikutkan hati memang tak nak ade madu . haha

izaaaa said...

lalalalalalala....

NURSYAZWANI ZAINAL said...

errr~~~ no komen~~ (^^,)

AesyaZealous said...

perghh.. boleh jadi kaunselor ni fad..haha

shams said...

nak poligami ok la asalkan lelaki yang nak pologami tu faham akan ertinya adil dan aplikasikan poligami sebagaimana yang disyariatkan ISLAM..
sunnah berpoligami..
tapi mestilah ikut sunnah2 dalam poligami serta syarat bagi mengharmonikan ag kehidupann dalam keluarga yang bermadu2....

andai kamu rasa monogami tu lebih baik tak salah pertahankan monogami yang sedia ada...

mizzkechique said...

mukan xleh terima..tp ssh nk terima....hehehe

mizzkechique said...

mukan xleh terima..tp ssh nk terima....hehehe

Azmie said...

nk jaga sorg pon susah inikan pula 2, 3 or 4.. huhu~~ x sanggup...!!

Hanim Mahali said...

memang tak marahlah perempuan kalau laki dia yang berpoligami tu benar benar pengikut sunnah Rasulallah.
Ni tak, nak kawen ikut sunnah tapi benda lain.... adess... sedih...
tak mau komen bebanyak... Tak kawen lagik!!! Bye!

PeNgEmiS dUniA said...

rian : ada je . zulfadhli . hahahaha :P

alia : haha . jom2 ! tadi duit xckp lagi la plak !

fynA : thank2 :)

June : tapi kalo diikutkan kepala otak nak la bermadu kan ? hahaha :P

wani : kalo diam tanda setuju :P

aesya : kaunselor penhancur rumah tangga orang leh r ! hahahaha

shams : betul2 . masalah laki skang poligami dah lari niat sebenar dh ^^

MK : xpe . t lame2 leh terimala . haha :P

azmi : betul . pompuan skang udah banyak ragam ! hahaha

hanim : lariiii . hanim mengamuk ! hahaha . mmg pon , rmaia lari dr konsep sebenar , tp yg xlari tu pe slhnye terima bermadu . hahaha :P

ain revival said...

semoga dijauhkan dari aktiviti poligami nie..kui3..
x suka la kongsi2 nie..hak gwa hak gwa laa..jgn berani nak amik OK..

hehehehe

SITI AISYAH BTE ARIFF said...

tak suka!!!!!!!!
eeee....xnk kongsi!!
kite ni kedekut...xbloleh..xboleh..
bab2 nie mmg sensitif...boleh bwk kemarahan..eee!!!xrela nk kongsi ksh syg!!xrela tgk tgn dia pgg pmpuan len!tek rela kongsi tuuuut..yek!!!yek!!!
-meremang bulu rome-

SyedGraphiX said...

PD ko nak poligami ke!? hahahahaha

PeNgEmiS dUniA said...

ain : hahaha . ala , pe slhnye kongsi2 , kan amaln mulia tu . hihi :P

aisyah : hahahaha . marah beno nampak . xpe2 , lame2 ok la , mule2 je xok . hahaha . kongsi tutt xthn tu ! hahahahhaha

SITI AISYAH BTE ARIFF said...

pergh...betullah...cuba pikir dr segi kejelesan??mmg jeles kot??nk kongsi tut..tuuutttt tu yang penah **************************************************** tetibe ngn org len....eee....pastu tetibe ngn kite lak??xrele! -sory kalau agak 18sxxx tp kenyataan..hahaha-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...