Wednesday, March 23, 2011

kenapa perempuan xperlu beriya bermake up melaram-laram

hiasan jer . haha

skarang , macam2 make up ada , dengan bulu mata palsula 1 kilo la 2 kilo la ok tipu  , foudation , blusher la , gincu macam2 kaler la , lips bum la , contact len macam2 wanela , maskarala drakulala , macam2 lagila sampai fad pon xtau. 


tapi harini fad nak berhujah cakap pasal kenapa pompuan xperlu melaram bebeno :


1. sebab laki lebih gemarkan natural . kenapa fad cakap camtu ? sudah pastilah sebab fad suka natural . most lelaki suka natural . yelah , nanti kome kawen akanla nak make up 24 jam kan , mestila biarlah lelaki tu jatuh cinta kat korang atas kecantikan natural korang . nanti xla bila kawen , diorang bosan tengok muke bini diorang sebab buruk je bila xmake up


2. sebab make up melampau membuatkan kaum adam meluat . mane xnyer , bukan semua memang pandai bermake up . lagi satu fad paling bengan kalo pompuan yang xsedar diri tu . contoh cam memang dah gemuk ,  kulit gelap  pastu make up macam nak mati kalah pompuan len . baju plak ketat nak mati menampakkan spare part taya terlebih . akan xde saiz kot makcik oi .sumpah nak makan penerajang . lagi orang kutuk ada la . sedo2 ler sket diri tu , kalo sedo diri seriusly laki xakan mengutuk kome . ni pakai macam ape je , memang kene kutukla .  ramai kawan fad cakap cmtu . cube pakai bese2 , natural , orang lagi suke berkawan ape . ni pengalaman bukan kata semate ok


3. melaram akan lebih memburukkan kome . yela , bila kulit gelap , pakai blusher wane pink , bibir kaler merah , mate biru konon orang putih , pakai baju lak nak cerah wane pink cerah la bagai . kome bayangkan la pe jadi ! beyonce pon negro xbuat macam tu la . dia pon tau nak padan cmne nak bagi cantik . janganla buat orang nak muntah plak (-_-)


baru ni makcik fad kawen . honestly , makck fad yang ni leh tahan la lawanya . tapi sebab mak andam tu andam cam ne ntah , make up cm hape , jadi xlawa langsung . bek xyah make up lagi la .


pastu pakai botox tu , lagila mengade , xsedar diri dah melayu buat cara melayu . xyahlah nak mancungkan idung cam idung babunla , nak bibir cam angelina jolie la . xpayah2 ! kang lagi buruk jadinye .


3. sebab nanti laki ingat kome hantu mak limah . yela , kadang tu maskara pakai tebal x hengat dunia . pakai plak bulu mata palsu yang 5 kilo punye . pakai lagi contact lens lagi . sumpah cam hantu kak limah kak oiiii . fad pon takut nengoknye ! ! elok plak rambut menggerbang cam hantu kak limah , lagila ! mengerikan ! kalo cm potianak maya karin xpe gak , ade gak rase tergodenye ^^



kesimpulannya , fad lagi suka natural ! natural itu lagi lawa . selama fad penah kapel , xpenah lagi fad tergode dengan letak2 make up ni . bila make up fad rase fad lagi rindu yang xbermake up dulu . i lagi tergoda u .

26 comments:

::Budak Degil:: said...

hahha..mybe tu awk pnye opinion la kot...xsemua lelaki suka aweknye mekap tebal2...dan kebanyakkan lelaki suka aweknye mekap tebal..depends la...berpada2..jgn smpai nak pegi sidai kain pon bermekap jugak..haha

PeNgEmiS dUniA said...

kebanyakan laki suka awek mekap tebal ? betul ke ? saya tanya kawan saya majoriti x suke lak . xtaula kot kawan awk cmtu . hehe .

dah suke mekap , time nak tido pon mekapla . haha

Axieana Yumi Life said...

x sume girl yg suke make up...
tp kdg2 ad klu girl x make up ad jgk lelaki yg complain..
depend pd opinion lelaki tersbut mna yg dorg suke..
x ley nk pksa2 pun...

Halusinasi said...

memang adat wanita, suka berhias...tapi memang perlu berpada la kan...ada gak cara mekap yang natural look...nampak ayu je...

tulus sweet said...

ceh. dapat isteri kuat make up taulah kome

aisya zaida said...

xpayah la nak make up tebal sgt.. nanti makin lama, buat cepat berkedut.. natural beauty lg ok.. just pakai pelembab, bedak, lip balm sudah.. just simple but nice.. tu my opinion la..

mizzkechique said...

MK xreti sgt bermekap...hahaha..seb bek, kalo x kena kutuk dgn fad...hahaha

♥NuR SyAFiQah♥ said...

hahaha..entry berani mati ni..

mmgla..aku pon xsuke biler pompuan tu mekap tebal giler nk mati..then baju tu ketat giler..lebih baik tak yah pakai pape kan..hehehe

NurLailatul said...

aku pon xtaw laa nak stuju ke tak opinion kau nie..ada member aku ni giler makeup..orang kutuk2 dia..yang aku tak pandai nak makeup pon kene kutuk jugak "Baik tak payah jd pompan kalau make up pon tak reti"... kesimpulannya?aku pon dah xphm..

micky eyqa said...

hahaha betul 2.. kdg2 org makeup tebal2 dah mcm opera cina dah.. i follow u..

zie~azharizalira'z said...

suke entry ini,,:) ,
btol,,,wajah y original 2 lagi nmpk jjur dan sejuk mate memndg,,:D

tp biasa la fitrah seorang wnita,,mau kan kecntikan,,tp perlu berpada2 kan,,:)

PeNgEmiS dUniA said...

axieana : aah , mmg depend pon . tapi make melampau slalu tu laki complain , kalo sket2 je tu besela

halusinasi : tula , berpada2la , bia la padan dgn diri sendri :)

tulus : kalo dpt kaki make up pndei ler teman ngajonye. haha

aisya : betul2 ! fad sokong . stakat basic2 dhla , bile dh melampau tu lagi xelok utk muke actually

MK : hahaha . xla , fad kalo kutuk pon berlapik . hahaha

syafiqah : berani mati ye ? haha . xpe , be a professional , org nk terima xnak terima terpulang . tp bia professional la kan , itu rmi laki , bukan pendapat diri fad je


lailatul : haha . setuju xsetuju terpulang . aku bukan suruh xyah make up langsung , tp professional , stakt simple nampk natural lagi lawa xpela . yg over2 ni mmg slalu laki lagi kutuk

eyqa : tau xpe . dh rupe hantu pon ade . haha

zie : thanks zie . betul2 . fad suke cmtu . dr lawa sbb make up , bile xmake up hodoh pon xgune . tenang je tgk gurl lawa natural :)
bia berpada2 tu lagi elok :)

marish sha said...

no 1 ,
if camni sha nak pakai make up bnyk2 lah , bia takde laki kacau sha ,
aman hidup

marish sha said...

no 1 ,
if camni sha nak pakai make up bnyk2 lah , bia takde laki kacau sha ,
aman hidup

iza said...

sy??

PeNgEmiS dUniA said...

marisha : yeke aman ? kang nangis lak sorang2 . haha

iza : awk ? awkla org yg sy plg rindu nk tgk awk xde make up . yg i tergoda u tu untuk u la ;)

PeNgEmiS dUniA said...

marisha : yeke aman ? kang nangis lak sorang2 . haha

iza : awk ? awkla org yg sy plg rindu nk tgk awk xde make up . yg i tergoda u tu untuk u la ;)

SALIHAH RAMBELY said...

cantik betul suami najib tu..

Arein said...

wahhh...bgusnye kalu rmai laki cmni..hehe

PeNgEmiS dUniA said...

salihah : mg cntik pon . tang idung cntik skali . hahaha

arein : bagus ye arein ? hehe

Marya Hana . said...

eh eh org lelaki senang lah cerita. sekarang ni memang kata "xsuke perempuan yg bermake up". nnt bila isteri x make up,muke pucat lesi mcm mayat, mula ah carik ppuan dahi licin pulok.. nak yg make up lawa2..

maybe it just ur opinion, make up memang boleh, asalkan jangan yg belebihan lah.. ~ ye dok.. ?

PeNgEmiS dUniA said...

mary hana :fad xkate pon yah make up la hana . maksud fad , xyah beriya2 , xyah make up bebeno . tu maksud fad , sekadar make up look natural .

seriusla , laki xsuke make up melampau . stakat sket2 tu ok la

marish sha said...

ceit , sha bukan mcm 2 .
tak perlu nanges sbb takde lelaki ,
better nanges sbb family or kawan2 ,
ade jugak faedah nya .
hahah

PeNgEmiS dUniA said...

marisha : haha . yelatu sha . t dh besa bru tau laki penting x

marish sha said...

haha , ala dah besar 2 laen cerita .
sekarang sha kecik lagi ,
masih di tadika :P

AJ Joket said...

betoii jga 2 pndngn fad..sy setuju...sbb mmg trend skrg nie mekap tebal2...pkai contact len wrna mcm2...adess dh x nmpk kt mna asli nya...dh x nmpk kt mna timurnya...dh hilang seri kemelayuan 2....huhuhuhu..
so, kalo nk mekap 2 biaq la brpada2..sbb kdg2 tue mekap tue adlh utk kyakinan dri...bkn utk mnonjolkn dri...niat yg pntng..kn2..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...