Tuesday, March 15, 2011

tips bagi pemandu kereta di jalan raya


korang agak2la , apa jadi kat penumpang dalam ni kalo kete jadi cmni ?

hari ni fad nak kongsikan tips untuk pemandu kereta di jalan raya :
1. pandu kereta belah kiri kalo rase2 nak bawa slow macam kereta lembu
    sebab : nanti orang nak cepat kot nak tercirit ke nak laju kome buat kaco


2. pandang cermin sisi dengan tepi betul2 masa nak memotong 
    sebab : cermin sisi sebenonye ada black spot yang mana kome x kan nampak kereta yang betul ada sebelah . jadi kang kome boleh langgo kereta yang ada kat tepi kome sebenanye . especially pompuan slalu jenis xpandang blakang . karang kereta bmw ke ape , mampuih nak membayonye . kalo bayo je xpe , ni kereta tengah sedap laju kedegang langgo kome abih ilang nyawa


3. jangan nak mengade nak memotong mase double line 
    sebab : slalunye2 pak polisi suke duduk kat depan kang nahas kene bayo saman . tu xpe lagi , ni baru ni kes kat kampung fad , sebab nak memotong lori punye pasal kat fly over , kite xtau ada kereta x sebalik fly over tu kedegang belanggo dengan lori habis tersepit orang tu . ada sebab sebenonye bila polis buat line double line , bukan sebab polis double seven ye kawan .

4. nyalakan signal awal2 masa nak masuk simpang
   sebab : bila kome lambat bagi signal , karang ada moto ikut dari tepi , tetibe kome corner masuk kedegang moto tu langgo , pastu xke kang mati moto tu . haa , nila first time fad kena first time accident , slamat x terpelanting naik atas bumbung . pada kereta lama lampu signal macam nyala xnyala tu , pegi tuko cepat lampu tu . hangin fad !

4. kalau rasa nak berhenti tu , jangan gatei2 nak behenti dekat simpang ke , dekat bukit ke 
    sebab : nanti kang orang xperasan slalunye ,pastu dah ada yang kene break emergency tetibe pastu yang blakang pon sama last2 kes cium mencium bontot kereta berlaku. dan itulah terjadi pada fad tahun lepas (-_-)

5. kalau nampak lampu kuning masa tengah laju , jangan gatal nak break trus tibe2 padahal dah lebih line . kalau nak break jugak , tengok blakang ada kereta tengah laju x nak mengejo lampu
sebab : kalo dah lebih line , kome memang kene jalan . pastu tengok la blakang , kalo ade kete tengah laju ingat kome jalan , xke nahas . kedegang langgo ! selamat x mati je , fad jugak yang kena ! kalo mati ? xde dah pengemis dunia . kuang kuang kuang

15 comments:

bun said...

alamak ai,
selalu buat
tak tengok side mirror
ngan pasang signal bile nak masuk,
bukan nak pasang awal-awal

patot pon test jpj fail
senin nie repeat
tak taw le
hope lulus

PeNgEmiS dUniA said...

bun : tula pompuan memang slalu cmtu . haa , dengo tips fad ni k t mesti lulus . hihi . gudluk k

ain revival said...

hhhmmmm..tips yang bag0s semuanya...
tapi kalau dah naik kereta o motor bukannya ingat benda tuh kan..jarang sangat..dah kena baru nak nyesal bagai..tapi kata orang belajar melalui kesilapan..kui3~~

Cik Eliza said...

hahaha, perempuan selalu cuai , atau teragak-agak,


aduhai ! bila nak lepas P nie , haha

aQimie Ceplos said...

fakta : dok sedap sedap aku tgh bce n3 ko wingmate aku dtg and cakap, "erh nsem nye mamat ni!" hahah. tu je. ko nk aku jawab ape? hee

madd, kete ape yg ko pakai tu ? macam kenal la.. awat lambang tutup, hoho

Ainnur Afiffah :) said...

tadak lesen satu pun lagi .-,-'

PeNgEmiS dUniA said...

ain revival : tingkayu2 . tula kene igtkan , fad dah geram beno dah ni . huhu

eliza : haa , tau xpe . bawak kete ne leh teragak2 tu jadinye org accident potong xlepas la apela . slalu pompuan nak seberang dgn lampu la suke teragak2

qimie : aku nak ko jawab , " ko rabun ke ? xnsem langsung kot mamat ni . ke kau ni gay ? " hahahahaha . tu je aku nak ko jwab . xpon terima kasih jela pon xpe , ckp aku xnsem pon .

kete ape ? saje , aku tutp pon org tau gakla . hehe

mizzkechique said...

kalau la ada pemandu ikut semua tips ni kn bgus!!!!

marish sha said...

lagi 1 , moto 2 if dah masuk simpang ke ape tolong lah mati kan signal .
seriously sangat mengelirukan orang ,
dah selalu kene ni selalu sangat .

azzey said...

Mmg geram je dgn org yg sker masuk simpang tk bg signal..huh!

p/s: klik ur HB..:)

ainraus said...

even though im a lady, but i admit.
lady driver selalu careless. -.-
geram kadang2 nak hon je.

adwafarahin said...

sye pemandu baru

trima kasih ats peringatan :)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

gud info bro!! tp kan aku selalu nyampah dgn someone yang bila nak masuk simpang time tu jugak br kasik emergency signal..kalo ikut hati mao jer langgarr...ish!!

Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

PeNgEmiS dUniA said...

MK : hehe . tp byk lg tips kene ikt . huhu

marisha : aah , tp itu keliru kite leh hati2 . dr xbagi signal tetibe corner lagi bahaya

azie : tau xpe . mmg nk kene hentak ! thanks :)

ain : hon je jgn xhon hehe

SuTeRa said...

wah tip yg bagus...hehehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...