Saturday, March 19, 2011

sayangilah ibu bapa , jagalah sebagaimana mereka menjaga kita semasa kecil

View Image
hari ni , fad pergi parit buntar antar mak pa kawen belah laki plak . lepas anta terus ke penang  ngan parents fad , pergi workshop kete nak sain untuk release kereta bila dah siap . kitorang pergi makan semua . cadangnya nak tido umah mak uda , tapi xnak ngaco awal2 , kitorang pergilah masjid konon nak tunggu maghrib la cadangnya .

mak mula2 macam xnak susahkan mak ude , tapi sebab abah nak last2 kenala . time kat masjid , mak nak tuka kain dalam toilet , tetiba mak telentang jatuh licin . mak pakai selipar licin . 

fad mula dalam kete , tetibe abah cakap mak jatuh , berderau darah fad . selamat xterhentak kepala . seriusly risau sangat2 , tangan mak naik lebam tiba2 bengkak . fad risau retak je :( . mak selamat sempat tahan kepala dari kena bucu lantai .

korang pon tau kan , selalu orang dah berumur sangat2lah bahaya kalau jatuh . sekali jatuh boleh mengundang pada strok dan malah kepada kematian . nauzubillah . minta sangat jauh .

korang pon tau kan , selalu orang dah berumur sangat2lah bahaya kalau jatuh . sekali jatuh boleh mengundang pada strok dan malah kepada kematian . dulu nenek fad blah abah meninggal pon sebab jatuh ,  strok kejap terus meninggal . sama juga nenek tiri fad .

jadi kat sini fad nak ingatkan  , sayangilah ibu bapa anda . ambillah precaution tersebut sebelum menyesal seumur hidup :

1. jangan benarkan ibu bapa kita pakai selipar yang licin , yang x ada bunga dah . sebabnya , bila selipar licin , potensi nak jatuh sangat2lah tinggi . tukalah selipar diorang . biar duit ilang jangan nyawa ilang

2. tolonglah rajinkan mop lantai di rumah kalau ada air ke apa . even kalau hujan tempias masuk dalam pon lap lah . baru ni sepupu fad jatuh terlentang , selamat x ada pape .

3. rajinkanlah mencuci toilet korang . sebab bila toilet lama xbecuci , dia akan berdaki dan macam berlumut . bila dah berdaki tu dia akan licin , tolonglah cuci sebelum orang tua kita terjatuh . anak kecik kita jatuh pon bahaya

4. bila nak buat rumah , buatlah toilet dengan mozek lantai yang kalau boleh sangat kasar untuk ada daya geseran yang tinggi .

5. pimpinlah ibu bapa kita ketika jalan licin . orang tua kan , tenaga dah xkuat cam orang muda . kalau xnak pimpin pon , jalan tepi diorang , if in case nak terjatuh diorang boleh pegang kita . dan kita leh sambut .

tadi , mak uda cakap , doktor bagitahu , kalau jatuh terhentak kepala , if ada muntah ke dalam tempoh 24 jam , sila bawa hospital dengan segera . bimbang pendarahan dalam otak .

 fad bila fikirkan balik , terkejut pon ada . alhamdulillah mak selamat .

tadi masa solat maghrib , berair air mata fad . takut sangat kehilangan ibu tersayang . dosa ngan mak banyak lagi , jasa pon x terbalas . kalau mak x ada , sape nak jaga fad . mak lah yang banyak bagi semangat kat fad .

mak , mali x sanggup kehilangan mak :'(

suatu hari , jika ditakdirkan mak atau abah pergi dulu sebelum mali , mali nak jadi anak yang memandikan jenazah mereka , fad lah yang akan mengimamkan solat jenazah mereka . yang akan mengebumikan mereka .

tapi fad xnak pergi dulu , fad terlalu sayang cinta akan mak abah . fad selalu berdoa biarlah fad pergi dulu sebelum mak abah . fad xleh hidup tanpa mereka .

mali sayang mak , abah :'( . terlalu sayang 

pada rakan di luar sana , sayangilah ibu bapa anda . hargailah mereka selagi mereka masih ada . :'(

21 comments:

MAKCEK bukan NENEK said...

:') alhamdulillah semua selamat.
memang kena hati2 lah kan .

tak tao cmne nak idup tanpa dorang . tsskk

adwafarahin said...

yup adwa pon syg mak abah adwa jugak

mak adwa ader kencing manis so adwa slalu jugak pantau kaki mak takut2 ad luka sbb paham2 la kan klu luka kat kaki mmg susah nk baik

adwa pon xnk mak abah pergi dlu sbb x puas bermanja lagi ngan diorang.lg pon x tau la mcm mane nk hidup klu xde diorang kat dunia ni

:'(

cik aja said...

seb bek mak tak pape..
jaga elok elok naa :))

tomato said...

harap tak jadi pape la ye... doakan mak sihat sentiasa.. aminn~

Ainnur Afiffah :) said...

woahh .good boy !
jaga mak abah leklok .
pape pun jadi tu sume ketentuan Allah .blaja tuk trime dgn reda ;)

Muna rahimah said...

sedih ar :'(

ainraus said...

terharu. insya Allah impian fad semoga dikabulkan.

♥AYU cik YUYU♥ said...

alhamdulilah . sebaik takde pape . hm . saya pun sayang mak ayah saya jugak <3

bun said...

sob sob sob

sedih

nangis dah

yep,jikalau mereka pergi dulu

nak mandi,kapan dan solatkan mereka

tapi, tak kuat

banyak lagi dose kat mereka

cik fadhi said...

terbaek!~
suke en3 ni..

intan.maisarah said...

rindu mak ngn abah

EDlinaaJohari said...

wuuuu sedih laaa T__T
mali, lina pon sayang cinta mama papa.takot sgt kehilangan dorg..
hope mak mali x ape2 ye...

PeNgEmiS dUniA said...

una : tula , bersyukur sgt . takut sgt jadi pape :(

adwa : oh jaga mak leklok k . jgn bagi ade luke2 ye . adwa anak manja memang r ;)

cik aja : baik , thanks :)

tomato : hope jugak . tgk cm ok . mgknla . ameen .

ainnur : x good mane pon , lg byk derhaka , lg byk dose :( ok ain thanks

muna : xmo sedih2 . xde pape nak sedih

ainraus : nape teharu lak ? ain mak ye ? :P

cik yuyu : aah , semua orang syg mak bapa :')

bun : nangis bun ? xmo sedih2 , dh2 lap air mata ye :)

fadhi : thanks fadhi :')

intan : blk la hujung mggu ni :)

lina : thanks . doakan umur deme panjang ye :)

Dyra Nadira said...

alhamdulillah..nsb baik xde ape2 jd..

btw,entri ni wat sy sedih..hmm,rindunye kat parents..lame dh x blk..smoga Allah sntiasa mlindungi mereka dr p'kara2 yg x diingini..amin..
xdpt byg klau hidup tanpa mereka..:'(

Miss Ran said...

suke entry ni

5 bintang
huhu=(

yuyu aziz said...

HAI, i love this entry.

i can live without all other things in the world but i cant imagine life without my mom and her prayer...

Let's be a good son/ daughter :)

aslann said...

Alhamdulillah xde pape yg kritikal berlaku fad, Ko ade mak ngan ayah lagi, sayangilah mereka sehabisnya. AKu dah xda bapak, tinggal mak sorang je. :')

mizzkechique said...

arwah abah MK meninggal sbb jatuh n kepala terkena bucu longkang...lokasi bukan kt umah...xsempat jumpa dia di saat2 terakhir...skang sgt concern ttg mak...xmau mak ssh hati...sayang mak sgt2...

PeNgEmiS dUniA said...

dyra : tula , syukut sgt . oh , nape xblk ? blk la .huhu . amiinnn :')

miss ran : thanks awak :)

yuyu : hai yuyu . yup , everybody does :')

aslan : oh ye ke ? sorry to hear that . aku tgh cube , but xckp lg rsenye .huhu

MK : oh , yeke ? sorry a lot to hear that . sorry wt teringt lak . tula , org tua jatuh sgtla bahaya

Dyra Nadira said...

yela..study kt kl,rumah kt tgnu..jauh..asgmnt b'lmbak2..tu yg xleh blk tu..huhuu..sedihnye la ble jd perantau ni:'(

mizzkechique said...

hehe..xpe..almost 3years...kenala redha, setiap yang hidup pasti akan pergi mengadap Ilahi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...