Sunday, March 27, 2011

Ucapan INNALILLAH bukan sekadar untuk KEMATIAN SAHAJA

Semalam , kalau xsilap fad ,  sape yang accident semalam fad xingat . fad ucapkanlah innalillah , lalu ditanya fad balik , sape meninggal plak . ok , di sini fad nak jawab pertanyaan dia kenapa fad ucapkan Innalillillah . rasanya ramai yang xtahu hal ni , jadi meh sini fad terang . fad search dari yahoo je pon . tapi fad taula benda ni , just untuk kepastian . mari kita baca


Ucapan “ INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJI’UN “
إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Ertinya : “Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “.

Diucapkan apabila ditimpa sesuatu yang tidak dikehendaki seperti banjir , kemalangan , kecurian dan seumpamanya .
( Walhal orang-orang kita hanya mengucapkannya tatkala mendengar berita kematian seseorang ) .

Firman Allah mengenai ucapan ini :

الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Ertinya : “ Orang-orang yang sabar itu apabila mereka ditimpa musibah mereka akan berkata : Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “ ~ Surah al-Baqarah , ayat 155

Dengan itu apa yang saudara lakukan ( membaca INNA LILLAH ….) apabila mendapat berita kematian seorang yang bukan Islam TIDAKLAH SALAH dan TIDAKLAH DIANGGAP SEBAGAI DOA KEPADANYA serta TIDAKLAH PULA DIANGGAP MENDOAKAN RAHMAT KE ATAS ROH SI DIA ( Yang Bukan Islam itu ) .

Apa yang saudara ucapkan itu hanyalah sebagai TAZKIRAH ( Peringatan ) kepada diri sendiri dan kepada orang yang memahami perkataan itu bahawa ucapan itu membawa erti: “ Betapa hebat, sombong , megah , takbur , besar diri dan gagahnya kita , kita tidak akan “ menongkat langit “ , dan sebagai mana kita berasal daripada Allah Ta’ala ( lahir dengan taqdir-Nya ) maka begitulah juga kita akan pergi menemui-Nya kelak ( yang juga merupakan taqdir-Nya ) " .

Dan benar kata saudara : “ Orang bukan Islam yang mati itu pun adalah salah-satu makhluk Allah Ta’ala , dan tidak syak lagi dia juga mati dan “ kembali “ ke Allah Ta’ala “ 

Itulah dia niat saudara sebagai mana yang saya fahami daripada luahan saudara . Dan setiap amalan itu bergantung kepada niat dan niat saudara menyebut perkataan itu ternyata tidaklah salah . :yess

Sekian . 

diambil dari http://qazikirdandoa.blogspot.com/2009/03/ucapan-innalillah-terhadap-kematian.html

apa yang fad nak cakap , mungkin ramai sebahagian dari kita masih xtahu tentang penggunaan innalillah . padahal yang sebenarnya innalillah digalakkan diucapkan ketika menerima musibah . kalau dulu kita jahil , hari ni kita dah tahu , elok kita guna . lagi satu , sesetengah orang ucapkan innalillah tu innalillahiwainnalillahiroojiuun , salah tu . sepatutnya innalillahiwainnnailaihiroojiuun. dia xde  lillah 2 kali tau ! jadi dah paham kawan2 ?


renung2kan dan selamat beramal !

16 comments:

mizzkechique said...

betul tu...penah ucap mcm ni bile ada kwn xcident, tibe2 ada yang menyampuk kata kwn tu belum meninggal...haish...

mr E oSk gurL said...

betul2....yg ni sgt setuju...sbb ramai yg slalu salah faham....masih ramai yg jahil ttg ni....nk share...thanx...btw, nice entry pasal topik ni...^_^

RIAN said...

nice one. bg ingat balik sume org.

Nurnadrah said...

betol..rmai yang tak tahu ni..thankz share..^_^

PeNgEmiS dUniA said...

MK : tau xpe . tu kite kene sampaikan ilmu bia orang tau :)

mr e osk gurl : thanks :) nak share share je , xksh . ilmu untuk dikongsi bersama , bukn utk simpanan semate2
:)

rian : baik rian . ni nak igtkan la ni :D

aliarosli said...

tol-tol-tol
dulu pikir cam tue
sekali abah cakap inalillah
adik tangye,kenape bah? sape meninggal?
abah cakap,tak de sape, bla bla bla

same ngan fad terangkan lah

baru paham


fad,tolong jap
nak minta pandangan

http://blueberrybun185.blogspot.com/2011/03/minat-vs-mama.html

tqqqqqqqqqqqqqqqqqq

PeNgEmiS dUniA said...

tula ,ok la kalo ada orang dh terangkan .

ok,fad dh bg pandangan fad :)

Amoi MiyaSya said...

setuju sangat! tak ramai yang tau pasal ni , dorg just pk , pkataan tu sesuai time kita dengar khabar kematian je . btw , keep it up mengingatkan antara satu sama lain :)

mizzkechique said...

oryte2..nnt MK nk share lah..bg depa celik sikit...

Qaseh dalia adelia said...

yup .. bila di timpa sesuatu musibah pun boleh ucapkan 'innalillah'

SyedGraphiX said...

apabila kamu ditimpa musibah.. ucapkanlah innalillahiwainnailaihiroojiuun.. jgn igt utk org mati je. hahaa .

*ulang blek ape post ni ckp*

SyedGraphiX said...

apabila kamu ditimpa musibah.. ucapkanlah innalillahiwainnailaihiroojiuun.. jgn igt utk org mati je. hahaa .

*ulang blek ape post ni ckp*

Hanim Mahali said...

baik cikgu!

hehehe... bagus jugak entri ni... ingatkan mereka yang lupa dan bagi mereka yang tak tahu... ^___^

PeNgEmiS dUniA said...

amoi miya : tau xpe . ok , thanks miya :)

MK : celik boleh terbeliak pon bleh .. hahaha

dalia : betul :)

syed : ko mg !nk bg jadi top commentator je ! ceit !

hanim : bagus2 , dga ckp ckgu ! hahaha

ria said...

nice entry fad. . ria sokong.. hehhe

PeNgEmiS dUniA said...

ria : thanks ria . ria mg slalu sokong fad kan ;) thnks2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...